Sałatkę tą przygotowywałam z myślą o planowanym ogniskowaniu na pierwszy dzień wiosny, znikła jako dodatek do smażonych kiełbasek w okamgnieniu! Z pewnością sprawdzi się też na innych imprezach, jako dodatek do posiłku czy też solo ;) Jak kto lubi.. ale i tak ogłaszam uroczyście otwarcie sezonu grillowo-ogniskowego!
Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy (100g)
po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
1 op sera feta (200g)
1 cebulka dymka
Winegret:
30 ml oliwy z oliwek Biolevita
2 łyż soku z cytryny
pieprz i sól
Sałatę rwiemy na strzępy( lub kroimy), kukurydzę z puszki odsączamy, papyki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Fetę kroimy w kostkę mniejszą niż 1/1 cm.
Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy w misce, zalewamy winegretem na 15 min przed podaniem i delikatnie mieszamy.
Aby ułatwić sobie krojenie fety:
zagotuj wodę - wlej gorącą do szklanki - przed każdym cięciem fety zamocz na parę sekund nóż we wrzątku - czynność powtarzaj aż pokroisz całą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.