Dodatek ketchupu i musztardy sprawia że sałatka będzie pasować do prostej smażonej kiełbaski jak i prawdziwych rarytasów grillowych np szaszłyków, karczku czy drobiu.
Niech Was nie zwiedzie brak "warstwowego" ułożenia sałatki ;) w nieprzezroczystej misce może się prezentować równie ładnie! a co więcej może być to danie prawdziwym hitem na stole!
Gyros bez mięsa |
Grillowa sałatka |
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 cebula
1/2 op groszku (ok. 120g)
1/2 op kukurydzy ( ok. 100g)
2/3 op fasolki czerwonej ( ok 150g)
2 papryki (czerwona i żółta)
4-5 ogórków kiszonych
5 łyż stołowych majonezu
2 łyż stołowe musztardy
1-3 łyż stołowych ketchupu łagodnego
sól i pieprz
Kapustę myjemy ściągamy zewnętrzne listki i szatkujemy. Podobnie kroimy cebulkę, umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i ogórki kiszone.
Puszki z groszkiem, kukurydzą i fasolą otwieramy i odlewamy zalewę.
Układamy składniki (można też warstwowo):
Na spód sałatę z cebulką (sól i pieprz). Na górę dowolny wzór z pozostałych warzyw. Dekorujemy majonezem (szpryca) polewamy ketchupem i 2 kleksy z musztardy.
Przed podaniem dokładnie mieszamy.
Wiadomo Gyros po wymieszaniu zawsze wygląda, tak jak wygląda ale za to powinien pysznie smakować ;) Niestety zdjęcie "po" na moim aparacie jest kompletnie bezużyteczne i rozmazane ... ale jak będę powtarzać (a na pewno będę) ten przepis na kolejne grillowanie, wstawię go na pewno ;) A tym czasem smacznego!!!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.