Jego wszechstronność jest ogromna a w każdej postaci jest coraz pyszniejszy! Osobiście go uwielbiam, znakomicie orzeźwia smak ciast i pysznie kontrastuje z smakiem kremów śmietanowych czy czekolady... Pyszności!
Krem cytrynowy - lemon curd |
Lemon Curd |
Składniki:
2 cytryny (sok i skórka)
1 całe jajko
3 żółtka
1 szkl cukru
1/2 kost masła
Do rondelka wybijamy 3 żółtka, jajko i rozbełtujemy z szklanką cukru i stawiamy na gaz. Wlewamy sok z cytryn i mieszamy.
Podgrzewamy na średnim ogniu około 8-10 min ciągle mieszając aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i dodajemy po łyżce masło do gorącego kremu - mieszamy aż się roztopi.
Krem można użyć od razu, bądź przelać do słoików i trzymać w lodówce do około tygodnia czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.