Kremówka
Składniki:
1 op. Ciasta francuskiego
0,5 l mleka 3,2%
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki pszennej
2 żółtka
½ op cukru wanilinowego (1/2 z 16g opakowania)
½ szkl cukru
Kilka kropel olejku waniliowego
0,5 galaretki i połowę wody podanej na opakowaniu (200-250
ml)
1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i
chłodzimy w foremce lub misce ( u mnie foremki serduszka) chłodzimy do
zastygnięcia. Po wyjęciu kroimy na plastry.
2. Ciasto francuskie przekrajamy na pół i pieczemy na jednym
arkuszu jak na opakowaniu (ok 15 min w
220 stopniach), pamiętajmy dobrze nakłuć ciasto!
3. W rondelku gotujemy mleko z żółtkami i cukrem (zwykłym i
wanilinowym), roztrzepujemy, dolewamy olejku i gotujemy dalej na średnim ogniu.
Dosypujemy obie mąki i roztrzepujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
budyniu. Gotujemy aż zacznie bulgotać.
4. Masę wylewamy na ciasto (3/4 masy), przekładamy ciastem,
wylewamy resztę masy i dekorujemy galaretką.
Smacznego!
Rady:
Po nałożeniu reszty masy na wierzch ciasta należy odczekać trochę
aż ostygnie przed nałożeniem galaretki (inaczej zjedzie z gorącej masy).
Ciasto które wyjdzie jest na ok 8 porcji. Jeżeli chcemy
większe ciasto mnożymy składniki x2 i robimy pełną blachę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.