Przygotowania do świąt czas zacząć!
Prosto, smacznie i zdecydowanie na słodko!! Dziś w roli głównej: kremówka z kajmakiem. Są chętni? No to zaczynamy!
Prosto, smacznie i zdecydowanie na słodko!! Dziś w roli głównej: kremówka z kajmakiem. Są chętni? No to zaczynamy!
Składniki:
Ciasto:
2 op. ciasta fransuskiego
1 puszka kajmaku tradycyjnego (Bakalland)
Masa
400 ml śmietanki 30%
1 op. budyniu (60g)
100 g mąki
0,5 l mleka 3,2%
200 g masła
5 żółtek
1 szkl cukru pudru + 0,5 szkl
1 op cukru wanilinowego
2 łyż żelatyny
Do rondelka odlać 400 ml mleka zagotować, resztę odlać. Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, jak zbieleją dodajemy 100 ml odlanego zimnego mleka i mąkę z budyniem (najlepiej na zmianę, po odrobinie).
Do połączonej masy dolewamy delikatnie zagotowane mleko. Łączymy i przelewamy do rondelka, zagotowujemy do konsystencji budyniu. Mały trick: odstaw do ostygnięcia przykrywając folią spożywczą- nie będzie korzucha.
Ciasto francuskie nakłuwamy gęsto widelcem i peczemy w temp 200-220 stopni przez 12 -15 min.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno dodając 0,5 szkl cukru pudru. W gorącej wodzie (ilość jak kieliszek) rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do śmietanki, łączymy.
Ucieramy masło; dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, aż do końca. Do powstałej masy dodajemy połowę ubitej śmietanki -łączymy.
Przekładamy ciasto:
Na pierwsze ciasto nakładamy kajmak i rozsmarowujemy. (wzorek nożem do chleba lub widelcem)
Na drugie ciasto nakładamy masę budyniową, następnie pozostałą część śmietanki i na wierzch ciasto pierwsze z kajmakiem.
Do połączonej masy dolewamy delikatnie zagotowane mleko. Łączymy i przelewamy do rondelka, zagotowujemy do konsystencji budyniu. Mały trick: odstaw do ostygnięcia przykrywając folią spożywczą- nie będzie korzucha.
Ciasto francuskie nakłuwamy gęsto widelcem i peczemy w temp 200-220 stopni przez 12 -15 min.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno dodając 0,5 szkl cukru pudru. W gorącej wodzie (ilość jak kieliszek) rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do śmietanki, łączymy.
Ucieramy masło; dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, aż do końca. Do powstałej masy dodajemy połowę ubitej śmietanki -łączymy.
Przekładamy ciasto:
Na pierwsze ciasto nakładamy kajmak i rozsmarowujemy. (wzorek nożem do chleba lub widelcem)
Na drugie ciasto nakładamy masę budyniową, następnie pozostałą część śmietanki i na wierzch ciasto pierwsze z kajmakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.