Liczę że Wam posmakują!
Składniki:
400g mąki tortowej
20 g drożdży
60 g roztopionej margaryny (4 łyż stołowe)
2 łyż soli
1 łyż cukru
1 szkl wody
1 jajko
sezam/mak/sól morska
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i roztopioną margarynę (odmierzamy po stopieniu). Drożdże rozrabiamy w letniej (max 40stopni) wodzie i wlewamy do miski. Łyżką mieszamy do połączenia się składników, wysypujemy na blat i zagniatamy jak ciasto na pierogi. W razie potrzeby można podsypać mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Rozrabiamy jajko, przygotowujemy składniki do posypania (wg uznania) mak, sól lub jak w moim przypadku sezam.
Jak podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 40 lub 60 części (zależy jak duże chcemy mieć precle). W palcach jak plastelinę rolujemy i zawijamy w kształt precla. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Precle smarujemy jajkiem i obsypujemy dodatkami.
Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15-20 min aż się lekko zarumienią.
Mi z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy pełne małych precli (wolę mniejsze bo są bardziej chrupiące).
Przepis ten bierze udział w akcji:
400g mąki tortowej
20 g drożdży
60 g roztopionej margaryny (4 łyż stołowe)
2 łyż soli
1 łyż cukru
1 szkl wody
1 jajko
sezam/mak/sól morska
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i roztopioną margarynę (odmierzamy po stopieniu). Drożdże rozrabiamy w letniej (max 40stopni) wodzie i wlewamy do miski. Łyżką mieszamy do połączenia się składników, wysypujemy na blat i zagniatamy jak ciasto na pierogi. W razie potrzeby można podsypać mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Rozrabiamy jajko, przygotowujemy składniki do posypania (wg uznania) mak, sól lub jak w moim przypadku sezam.
Jak podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 40 lub 60 części (zależy jak duże chcemy mieć precle). W palcach jak plastelinę rolujemy i zawijamy w kształt precla. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Precle smarujemy jajkiem i obsypujemy dodatkami.
Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15-20 min aż się lekko zarumienią.
Mi z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy pełne małych precli (wolę mniejsze bo są bardziej chrupiące).
Przepis ten bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.