Jeżeli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe to podzielcie się przepisem w komentarzu!! Każdy niech skorzysta!!
--> Z 1 kg mąki wychodzi około 150 pierogów
Ciasto
idealne na pierogi mrożone
Sposób wykonania w 10 krokach – dla początkujących
1 kg mąki tortowej
2 jajka
1/3 szkl oleju
Szczypta soli
0,5 l wody ciepłej
7. Mieszamy nożem, ciasto będzie kleiste podsypujemy więc odrobinę mąki więcej (trochę z wierzchu i na stolnicę zużywając 1/5 mąki zostawionej wcześniej)
8. Wyrabiamy (rękoma)
- zagniatamy ciasto aż do uzyskania kuleczki jak na zdjęciu. Już po chwili powinno być mięciutkie, uważajmy jednak by nie podsypać za dużo mąki - tyle ile jest w przepisie w zupełności wystarczy inaczej ciasto stanie się twarde i ciężkie do wygniecenia.
I teraz a propo mrożenia...
Gotowe pierogi na cieście z olejem nie rozklejają się tak łatwo jak zwykłe (z mojego doświadczenia) i nie sklejają się podczas gotowania. Wiadomo jak zamarznięte wrzucamy do garczka to nie raz i nie dwa zdarzyło się nam pokleić pierożki --- ale uwaga ;) nie z tym ciastem!
Dodatkowo pragnę zwrócić uwagę na temperaturę wody jaką dodajemy do wyrabiania ciasta! Powinna być jak w gorącej kąpieli, na tyle gorąca że bez poparzenia się włożymy do niej palca ;) Ciasto dzięki temu wychodzi puszyste i mięciutkie. Lepiej się go wałkuje i nadziewa.
Życzę więc wszystkim smacznego zajadania! Podzielcie się też swoim przepisem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.