rekl

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto na pierogi - dobre do mrożenia (zdjęcia krok po kroku)

Zgodnie z Waszym życzeniem publikuję przepis na moje ulubione ciasto na pierogi. Dzięki instrukcji zdjęciowej krok po kroku będzie Wam łatwiej uchwycić na którym etapie jesteście ;) Mam nadzieję że skorzystają z niego nie tylko początkujący kucharze ale i prawdziwi wyjadacze ;) 

Jeżeli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe to podzielcie się przepisem w komentarzu!! Każdy niech skorzysta!!




--> Z 1 kg mąki wychodzi około 150 pierogów 



Ciasto idealne na pierogi mrożone
Sposób wykonania w 10 krokach – dla początkujących


Składniki:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
1/3 szkl oleju
Szczypta soli
0,5 l wody ciepłej

1.      Wysypujemy na stolnicę mąkę (ok 4/5) i wbijamy jajka, obsypujemy po całości szczyptą soli



2.      Delikatnie nożem rozwalamy jajka. Mieszamy je z mąką aż bedzie w miarę jednolity kolor i tekstura.

3.      Robimy wgłębienie i dolewamy oleju, powtarzamy poprzednią czynność pkt.3.


4.      Z brzegów zsypujemy mąkę do środka i mieszamy nożem ( na tym etapie ciasto będzie bardziej kleiste )

5.      Rozdrabniamy nożem i rozkładamy na długość stolnicy robiąc wgłębienia na wodę.




6.      Dopiero na rozrobione dolewamy wody (powinna mieć temperaturę jak z gorącej kąpieli). Nie od razu całość tylko wodę po odrobinie i mieszamy. Uwaga mąka wchłonie ogromną ilość wody więc nie od razu musi być 0,5 litra.

7.      Mieszamy nożem, ciasto będzie kleiste podsypujemy więc odrobinę mąki więcej (trochę z wierzchu i na stolnicę zużywając 1/5 mąki zostawionej wcześniej)










8.      Wyrabiamy (rękoma)
 - zagniatamy ciasto aż do uzyskania kuleczki jak na zdjęciu. Już po chwili powinno być mięciutkie, uważajmy jednak by nie podsypać za dużo mąki - tyle ile jest w przepisie w zupełności wystarczy inaczej ciasto stanie się twarde i ciężkie do wygniecenia.






9.    Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy a  ciasto będzie miękkie i nie kleiste, a ładnie będzie odchodzić od dłoni.













10.   Gotowe trzymamy przykryte wilgotną ściereczką lub w woreczku jak ja ;)

 (przed wałkowaniem na pierogi powinno odleżeć około 5-7 min)










Gratulacje zrobiłaś(eś) ciasto :)

I teraz a propo mrożenia... 
Gotowe pierogi na cieście z olejem nie rozklejają się tak łatwo jak zwykłe (z mojego doświadczenia) i nie sklejają się podczas gotowania. Wiadomo jak zamarznięte wrzucamy  do garczka to nie raz i nie dwa zdarzyło się nam pokleić pierożki --- ale uwaga ;) nie z tym ciastem! 

Dodatkowo pragnę zwrócić uwagę na temperaturę wody jaką dodajemy do wyrabiania ciasta! Powinna być jak w gorącej kąpieli, na tyle gorąca że bez poparzenia się włożymy do niej palca ;) Ciasto dzięki temu wychodzi puszyste i mięciutkie. Lepiej się go wałkuje i nadziewa.

Życzę więc wszystkim smacznego zajadania! Podzielcie się też swoim przepisem ;)