rekl

środa, 4 września 2013

Muffiny Brownies z lekką nutą owocową

Muffiny Brownies to pomysł zapożyczony z bloga FrozenSpinach.blogspot.pl z moimi małymi przeróbkami, które sprawiły że ciasto po upieczeniu było lekko wilgotne a same zaś muffinki znikły z pola widzenia szybciej niż inne ciasta :)

Bez większego czarowania ten wypiek mogę zaliczyć do jednych z najbardziej udanych :))


Uwaga - zdjęcia były wykonywane na konkurs - stąd przeróbka na zdjęciu (kartka z prawej strony). Bardzo przepraszam ale inne zdjęcia wyszły po prostu nie ostre... :(




Bownies



Brownies - Muffinki Czekoladowe 
z lekką nutą czereśni

Muffiny brownies


Muffiny brownies





Składniki:
20 sztuk * duża foremka muffinowa


1/2 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
Aromat śmietanowy lub waniliowy
4 jajka
1,5 szkl mąki\
1/2 op proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego

Do środka:
Czereśnie z syropu bądź świeże wydrylowane (1 szklanka)




Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dobrze jest użyć do tego głębszej miseczki plastikowej - one szybciej oddają ciepło. 









Jak się stopią na jednolitą masę - ściągamy na bok dolewamy aromatu (smak jest obojętny może być nawet pomarańczowy czy migdałowy), póki ciepłe dosypujemy cukru zwykłego i wanilinowego. Następnie - na lekko ostygnięte wbijamy jajka i ucieramy całość. 




Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy delikatnie mieszając do masy aż do końca mąki.





Zalewamy foremki do muffinek do około 1/2 wysokości. Moje dodatkowo miały w sobie czereśnie drylowane po około 3 sztuki do każdej muffiny.


Pieczemy przez około 20 min w temp 170 stopni.







Mam nadzieję ze będą Wam smakowały tak jak i mi :) pozdrawiam!