Bez większego czarowania ten wypiek mogę zaliczyć do jednych z najbardziej udanych :))
Uwaga - zdjęcia były wykonywane na konkurs - stąd przeróbka na zdjęciu (kartka z prawej strony). Bardzo przepraszam ale inne zdjęcia wyszły po prostu nie ostre... :(
Bownies |
Brownies - Muffinki Czekoladowe
z lekką nutą czereśni
Muffiny brownies |
Muffiny brownies |
Składniki:
20 sztuk * duża foremka muffinowa
1/2 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
Aromat śmietanowy lub waniliowy
4 jajka
1,5 szkl mąki\
1/2 op proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego
Do środka:
Czereśnie z syropu bądź świeże wydrylowane (1 szklanka)
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dobrze jest użyć do tego głębszej miseczki plastikowej - one szybciej oddają ciepło.
Jak się stopią na jednolitą masę - ściągamy na bok dolewamy aromatu (smak jest obojętny może być nawet pomarańczowy czy migdałowy), póki ciepłe dosypujemy cukru zwykłego i wanilinowego. Następnie - na lekko ostygnięte wbijamy jajka i ucieramy całość.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy delikatnie mieszając do masy aż do końca mąki.
Zalewamy foremki do muffinek do około 1/2 wysokości. Moje dodatkowo miały w sobie czereśnie drylowane po około 3 sztuki do każdej muffiny.
Pieczemy przez około 20 min w temp 170 stopni.
Mam nadzieję ze będą Wam smakowały tak jak i mi :) pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.