rekl

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Naleśniki z masą serowo - budyniową

Jakiś czas temu opublikowałam pierogi z masą budyniowo - serową :) z liczby wejść wnioskuję że się Wam spodobał ten przepis :) Jest mi ogromnie miło więc zaproponować Naleśniczki z identycznym nadzieniem ;)
Nie muszę chyba wspominać że były pyszne? :P Może i zechcecie wypróbować sami w domu... 










Składniki:

Naleśnik:
1 l mleka
2 jajka
1,5 szkl mąki tortowej
1 łyż soli

Masa:
400 g twarogu chudego
0,5 l mleka
1 op budyniu waniliowego
3 łyż cukru
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¾ szkl mąki tortowej
2 żółtka
1 op cukru wanilinowego
Kilka kropel olejku waniliowego




Miksujemy jajka z mlekiem, odrobiną soli i dosypujemy mąki aż do zagęszczenia masy do konsystencji śmietany.
Budyń gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu z cukrem. Studzimy. Ser mielimy lub blendujemy z ostudzonym budyniem , wbijamy 2 żółtka, cukier, olejek waniliowy i zagęszczamy masę mąką ( łyżką – nie blendujemy). W zależności od budyniu może być potrzebne mniej bądź więcej mąki.

Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano, nakładamy masę i zapiekamy wkładając je zwinięte na rozgrzaną patelnię. Tak na minutkę z każdej strony.

Podajemy na ciepło oblane masą, lub obsypane cukrem pudrem :) 
Smacznego!