Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru
1 małe op cukru wanilinowego
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki tortowej
2 łyż proszku do pieczenia
1 łyż stołowa octu
szczypta soli
Masa:
ok.50dag mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 budyń waniliowy
1/2 szkl cukru
+ tabliczka czekolady
kiwi
BISZKOPT
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z szczyptą soli. Do ubiitej piany po odrobinie dosypujemy cukru z cukrem wanilinowym. Następne dodajemy żółtka, jeden po drugim aż do ostatniego po którym zmniejszany obroty miksera do minimum. Wlewamy ocet. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia łyżka po łyżce aż do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na papier i pieczemy do "suchego patyczka" około 30 min. Po wyjęciu zwijamy delikatnie (z papierem) w rulon do rolady i odstawiamy do wystygnięcia.
MASA
Do rondelka wsypać zamrożone truskawki, cukier i 1/2 szkl wody. Dusimy do rozzmrożenia truskawek i blendujemy. Ściągamy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy.
Budyń rozcieńczamy w 1/2 szkl wody i dolewamy do masy. Wrzucamy na mały gaz i tak aż do zagotowania, wtedy ściągamy z ognia i odstawiamy aż do ostygnięcia. Dopiero zimną masę wykładamy na biszkopt.
PRZYGOTOWANIE
Najlepiej przetrzymać ją kilka godzin w lodówce.
Na poranną kawę będzie idealna ;) smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.