rekl

piątek, 26 września 2014

Rolada z (mrożonymi) truskawkami

Na jesienne chłody proponuję zamrożone LATO ! Mrożone truskawki dostępne są cały rok ale najlepsze są te które sami zamroziliśmy! Tak więc wyciągamy zapasy i przygotowujemy pyszną roladę z musem truskawkowo-budyniowo-galaretowym ;) Brzmi skomplikowanie? Wbrew pozorom jest prosto i smacznie!



 




Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru 
1 małe op cukru wanilinowego
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki tortowej
2 łyż proszku do pieczenia
1 łyż stołowa octu
szczypta soli

Masa:
ok.50dag mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 budyń waniliowy
1/2 szkl cukru

+ tabliczka czekolady 
kiwi


BISZKOPT
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z szczyptą soli. Do ubiitej piany po odrobinie dosypujemy cukru z cukrem wanilinowym. Następne dodajemy żółtka, jeden po drugim aż do ostatniego po którym zmniejszany obroty miksera do minimum. Wlewamy ocet. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia łyżka po łyżce aż do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na papier i pieczemy do "suchego patyczka" około 30 min. Po wyjęciu zwijamy delikatnie (z papierem) w rulon do rolady i odstawiamy do wystygnięcia. 





MASA
Do rondelka wsypać zamrożone truskawki, cukier i 1/2 szkl wody. Dusimy do rozzmrożenia truskawek i blendujemy. Ściągamy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy.
Budyń rozcieńczamy w 1/2 szkl wody i dolewamy do masy. Wrzucamy na mały gaz i tak aż do zagotowania, wtedy ściągamy z ognia i odstawiamy aż do ostygnięcia. Dopiero zimną masę wykładamy na biszkopt.



PRZYGOTOWANIE
Biszkopt rozwijamy delikatnie i odrywamy papier, masę wylewamy na biszkopt i zwijamy roladę. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (z kiwi lub innymi owocami). 
Najlepiej przetrzymać ją kilka godzin w lodówce. 

Na poranną kawę będzie idealna ;) smacznego!