Te pyszne pierożki to efekt metody prób i błędów - ale efekt jest obłędny!!
Budyń waniliowy w połączeniu z serem daje pyszną masę nadającą się nie tylko na owe pierożki ale też jako nadzienie do innych smakołyków o czym niedługo Was przekonam ;)
Pierogi czekoladowe z masą serowo – budyniową
Składniki:
1 kg mąki
2 jajka
0,5 szkl wody ciepłej
2 łyż kakao
Szczypta soli
Masa:
400 g twarogu chudego
0,5 l mleka
1 op budyniu waniliowego
3 łyż cukru
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¾ szkl mąki tortowej
2 żółtka
1 op cukru wanilinowego
Kilka kropel olejku waniliowego
Budyń gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu z cukrem.
Studzimy. Ser mielimy lub blendujemy z ostudzonym budyniem , wbijamy 2 żółtka,
cukier, olejek waniliowy i zagęszczamy masę mąką, mieszamy ( łyżką – nie blendujemy). W
zależności od budyniu może być potrzebne mniej bądź więcej mąki.
Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewając mąkę dosypujemy
kakao i urabiamy jak zwykłe ciasto.
Do szprycy lub woreczka łyżką nakładamy masę serową, ciasto
rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Na kółka szprycą wyciskamy masę i lepimy
pierożki. Tak aż do końca ciasta.
Gotujemy w osolonej wodzie,
podajemy na słodko ( z bitą śmietaną, z masełkiem i cukrem, ze śmietaną)
Rady:
Budyń przed zmieszaniem go z serem musi koniecznie być ostudzony!
Mniam :) I ten pyszny ser w środku :D
OdpowiedzUsuń