rekl

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kakaowe pierożki z masą budyniowo - serową

Te pyszne pierożki to efekt metody prób i błędów - ale efekt jest obłędny!! 
Budyń waniliowy w połączeniu z serem daje pyszną masę nadającą się nie tylko na owe pierożki ale też jako nadzienie do innych smakołyków o czym niedługo Was przekonam ;) 

Pierogi czekoladowe z masą serowo – budyniową


Składniki:
1 kg mąki
2 jajka
0,5 szkl wody ciepłej
2 łyż kakao
Szczypta soli
 Masa:
400 g twarogu chudego
0,5 l mleka
1 op budyniu waniliowego
3 łyż cukru
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¾ szkl mąki tortowej
2 żółtka
1 op cukru wanilinowego
Kilka kropel olejku waniliowego

Budyń gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu z cukrem. Studzimy. Ser mielimy lub blendujemy z ostudzonym budyniem , wbijamy 2 żółtka, cukier, olejek waniliowy i zagęszczamy masę mąką, mieszamy ( łyżką – nie blendujemy). W zależności od budyniu może być potrzebne mniej bądź więcej mąki. 

Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewając mąkę dosypujemy kakao i urabiamy jak zwykłe ciasto. 

Do szprycy lub woreczka łyżką nakładamy masę serową, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Na kółka szprycą wyciskamy masę i lepimy pierożki. Tak aż do końca ciasta.
 Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy na słodko ( z bitą śmietaną, z masełkiem i cukrem, ze śmietaną)





Rady:
Budyń przed zmieszaniem go z serem musi koniecznie być ostudzony!




Smacznego!