rekl

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ciasteczko z czereśnią

Jako że sezon na czereśnie w pełni grzechem byłoby nie skorzystać z nich w kuchni! Stąd moja kolejna propozycja na małe co-nieco z wykorzystaniem tego owocu. Kruche Ciasteczka zadowolą mniejszych i większych łasuchów a jeszcze z dodatkiem czekolady będą prawdziwie oblegane! A jeżeli nie dysponujecie akurat czereśniami wykorzystajcie każdy inny owoc! Agrest, rabarbar, melona, brzoskwinie czy jabłko :) efekt będzie i tak pyszny :D



Kruche ciasteczka z czereśnią w czekoladzie






Składniki:
Ok 30 szt

Ciasto:

200 g mąki krupczatki
1/3 kostki zimnej margaryny
1-2 żółtka jaj
Ok 2 łyż śmietany
1,5 łyż proszku do pieczenia
½ szkl cukru
½ op cukru wanilinowego
Szczypta soli

Nadzienie:
Szklanka czereśni
½ tabliczki czekolady






Na stolnicy siekamy nożem zimną margarynę z mąką, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Jak margaryna będzie mieć z mąką jednolitą konsystencję (po około 5 min siekania).  Wbijamy jajka i mieszamy z resztą masy, jeżeli masa delikatnie się klei nie dokładamy śmietany i zarabiamy już rękoma ciasto. Nie podsypujemy mąką ( a jeżeli podczas wyrabiania klei się do rąk zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy do lodówki ). 


Okrajamy po kawałku ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty – (kółka szklanką).
Na każde kółko nakładamy kawałek czekolady ok. ½ kostki i czereśnie wydrylowaną. 
Zlepiamy jak na zdjęciu i pieczemy w 180 stopniach około 20 min.



Smacznego :)







Przepis ten bierze udział  w akcji: