Jeżeli nie macie zaś całego tygodnia a chcecie je zjeść - włóżcie je do woreczka z jabłkiem (lub skórką jabłka) na noc i rano będą wspaniałe!
Składniki:
5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 łyż sody oczyszczonej
1 szkl mleka
1/5 kost margaryny
3 łyż stołowe miodu (spadziowy/ leśny/ kwiatowy)
1 jajko
przyprawa do piernika
Mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą sypiemy do miski. Mleko, margarynę, cukier i miód nastawiamy w rondelku na średni ogień i mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Jak zawartość rondelka przestygnie przelewamy do miski z suchymi składnikami, wybijamy jajko i łączymy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki w woreczku na około 30 min.
Schłodzone kroimy wałkujemy i wycinamy dowolne kształty (można podsypać mąką). Pieczemy na formie wysmarowanej margaryną lub papierze do pieczenia po 10 min w temp 180 stopni.
Lukrujemy jak już całkowicie ostygną. Lukier- przepis: http://szpilkiwmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/wariacje-z-lukrem-lukier-do-dekoracji.html
Ciasteczek wyszło tyle ile widać na zdjęciu:
Aaaale zostały rozdane :) i będą wisieć na conajmniej 4 choinkach! Wesołych świąt!
Przepis bierze udział w akcjach:


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.