rekl

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki - pulchne

Pierniczki te są bombowe w smaku! Mogą się wydawać zbyt twarde ale po tygodniu są takie jak powinny być :) Porównałabym je z czekoladą 'bomboladą' bo mają podobną fakturę w przekroju :)
Jeżeli nie macie zaś całego tygodnia a chcecie je zjeść - włóżcie je do woreczka z jabłkiem (lub skórką jabłka) na noc i rano będą wspaniałe!









Składniki:
5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 łyż sody oczyszczonej
1 szkl mleka
1/5 kost margaryny
3 łyż stołowe miodu (spadziowy/ leśny/ kwiatowy)
1 jajko
przyprawa do piernika

Mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą sypiemy do miski. Mleko, margarynę, cukier i miód nastawiamy w rondelku na średni ogień i mieszamy do rozpuszczenia się składników.
Jak zawartość rondelka przestygnie przelewamy do miski z suchymi składnikami, wybijamy jajko i łączymy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki w woreczku na około 30 min.
Schłodzone kroimy wałkujemy i wycinamy dowolne kształty (można podsypać mąką). Pieczemy na formie wysmarowanej margaryną lub papierze do pieczenia po 10 min w temp 180 stopni.

Lukrujemy jak już całkowicie ostygną. Lukier- przepishttp://szpilkiwmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/wariacje-z-lukrem-lukier-do-dekoracji.html


Ciasteczek wyszło tyle ile widać na zdjęciu: 

Aaaale zostały rozdane :) i będą wisieć na conajmniej 4 choinkach! Wesołych świąt!


Przepis bierze udział w akcjach: