rekl

czwartek, 5 grudnia 2013

Wariacje z lukrem - lukier do dekoracji pierniczków i nie tylko

Każdy ma swój własny sposób na lukier. Są na topionym maśle z mąką ziemniaczaną, są na cytrynie, aromatach i białku... Co kraj to obyczaj a co kuchnia to inna kucharka :) Ja zaprezentuje Wam dziś moje ulubione 4 lukry w różnych kolorach.

Poniżej zdjęć znajdziecie przepis ;) Czytaj więcej >>> 

Pierniczki w lukrze

Lukier ( od lewej ) Cytrynowy (zabarwiony na zielono), Różowy i Biały




Lukier BIAŁY:

Składniki:
1 białko
1 szkl cukru pudru (ponad jeżeli jajko jest duże)
ulubiony aromat np. waniliowy

Do miski z wybitym białkiem i cukrem dodajemy kilka kropel aromatu. Ubijamy aż zgęstnieje ok 2 min mikserem, jak chcemy gęstszy dodajemy cukru.

Lukier RÓŻOWY:

Składniki:
2 łyż stołowe soku (czerwony syrop np. czereśniowy)
3/4 szkl cukru pudru

Podgrzewamy odrobinę sok ( w mikrofali ok 20 sek ) dosypujemy cukier i dobrze mieszamy.


Lukier CYTRYNOWY *przezroczysty:

Składniki:
1 łyż stołowa soku z cytryny/pomarańczy
1 łyż stołowa wrzątku
1/2 - 3/4 szkl cukru pudru

Mieszamy dokładnie wszystko w misce. Ten lukier jest moim zdaniem najlepszy do barwienia go barwnikami spożywczymi (tymi w żelu jak i w proszku - na zdjęciu głównym jest zabarwiony na zielono)


Lukier CYNAMONOWO-IMBIROWY:

Składniki:
1 łyż stołowa wrzątku
1 łyż stołowa soku z pomarańczy
po 1/2 łyż cynamonu i imbiru
3/4 szkl cukru pudru

Mieszamy wszystko w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. (nie ma pierniczków w tym lukrze na zdjęciu, ale już niedługo na blogu zamieszczę przepis i zdjęcia na "Cynamonkę drożdżową" z tym lukrem).














Każdy z lukrów idealnie się nadaje do dekoracji ciast, pierników i ciasteczek ;) Mam nadzieję że będziecie zadowoleni! 

Przepisy biorą udział w akcjach: