rekl

wtorek, 10 grudnia 2013

Cynamonka drożdżowa

Przedświąteczny czas jest bardzo szczególny. Głównie ze względu na małą ilość czasu, wiele obowiązków domowych i całą masę przygotowań ;) Jak tu nie zwariować i nie zbankrutować przed świętami! 

Ja sama na przygotowania świąteczne mam 7 dni. W planie sprzątanie, mycie okien, zamontowanie parapetów i lustra w przedpokoju... A do tego wszystkiego zapas pierogów do lodówki bo święta spędzać będe w pracy... Tak, całe święta :) Mam mimo to nadzieję że moi Panowie dadzą sobie radę i dopilnują domu jak mnie nie będzie. Trzymajcie kciuki :)  

A tymczasem w ramach tanich świątecznych wypieków proponuję drożdżowy wypiek  - o aromacie świąt i wdzięcznej nazwie : CYNAMONKA.

Cynamonowe ciasto drożdżowe




Lukier








Składniki:
2 3/4 szkl mąki (+ do podsypania)
3/4 szkl mleka
25 g drożdży świeżych
5 łyż stołowych margaryny (Palma lub Mleczna)
2 jajka 
1/2 szkl cukru

Nadzienie:
4 łyż stołowych margaryny
2 łyż cynamonu
1/2 szkl cukru

Lukier:
1 łyż stołowa gorącej wody
1 łyż stołowa soku  z cytryny/pomarańczy
po 1/2 łyż cynamonu i imbiru
3/4 szkl cukru pudru


Drożdże topimy w ciepłym mleku. Margarynę roztapiamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, rozczyn drożdżowy (drożdże w letnim mleku), palmę i jajka. wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ok 5-10 min, dobrze zarobić ciasto. 
***Można go wyrzucić z miski podsypać mąką i zagnieść lub zagnieść w misce. 



Jak będzie odchodziło od ręki formujemy kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 
*** Można w cieplejsze miejsce (będzie szybciej) ale w temp pokojowej też dojdzie.


Margarynę na nadzienie topimy, mieszamy w szklance dokładnie cukier i cynamon.
Jak podrośnie ciasto rozwałkowujemy na jak najdłuższy cienki placek (ok 0,5 cm grubości), smarujemy roztopioną margaryną i obsypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy w rulon i nacinamy po bokach.



Układamy na papierze do pieczenia w formie ślimaka ( nie za ciasno ). Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 min na rumiano.





Ostudzony placek lukrujemy. Używamy do tego lukru korzennego:  Jak zrobić lukier








Placek ten jest nie tylko smaczny ale i tani. Do tego prosty przygotowaniu.