rekl

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniczki - kruche, miodowe

Do Świąt pozostało kilka dni ;) czyli na przygotowania świąteczne jeszcze dużo czasu! A żeby się wyrobić ze wszystkim proponuję już dziś zacząć piec pierniczki i suszyć pomarańcze na choinkę.
Dziś przepis na moje ulubione pierniczki: są kruche, miodowe, można bardzo ładny kształt ciasteczka zachować bez efektu napuchniętego zwierzaka - którego nie da się określić jak wisi już na drzewku świątecznym ;) Zapewne sami nie raz zastanawialiście się co to za zwierz. Okej ale dość gadania bierzmy się do pracy bo choć pierniczki są sybkie w wykonaniu i pieczeniu to trzeba długo czekać aż masa ostygnie... ale o tym w przepisie ;) Czytajcie więcej !

Tradycyjne pierniczki świąteczne






Składniki:
1 kostka margaryny Mlecznej / Palmy
4 łyż stołowe miodu (u mnie spadziowy)
ok 2/3 szkl cukru
600 g mąki tortowej
1/2 op przyprawy do piernika
2 łyż proszku do pieczenia
1 jajko




W rondelku topimy margarynę z miodem i cukrem. Do (dość wysokiej) miski wsypujemy wszystkie suche składniki i wybijamy jajko. Jak masa miodowa lekko przestygnie w garnku mieszamy z suchymi składnikami. Zarabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

*** Na początku może się nam wydawać zbyt rzadkie ale trzeba czasu by ostygło i uzyskało odpowiednią fakturę.




Po ostygnięciu zagniatamy ponownie tworząc kulkę, odcinamy po kawałku ciasta - rozwałkowujemy (można lekko podsypać mąką) i wycinamy ciasteczka.

*** Dziurki na sznurek czy wstążki do pierniczków na choinkę łatwo uzyskamy wycinając je rurką do picia.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną. W temp 180 stopni po 15 min.




Przepis na lukier do dekoracji znajdziecie pod tym linkiem: http://szpilkiwmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/wariacje-z-lukrem-lukier-do-dekoracji.html
znajdziecie przepis na domowy lukier : Biały, Cytrynowy (przezroczysty), Różowy i Korzenny.


Przepis bierze udział w akcjach: