rekl

piątek, 15 listopada 2013

Pizza podhalańska - co zrobić z oscypka

Mam ogromną słabość do smaków kuchni tradycyjnej i charakterystycznych dla danych regionów potraw, bądź przysmaków. Takimi niewątpliwie są oscypki. Już ostatnio mieliście okazję zobaczyć klasyczny oscypek z żurawiną, tym razem z miłą chęcią zaprezentuję pizzę na grubym cieście z oscypkiem i wieloma innymi dodakami ;) nie ma to wielu powiązań do klasycznej włoskiej pizzy, powiem wręcz, że żadnej! Za to jest pysznie, dużo i smacznie! Tak jak to powinno być w skojarzeniu z kuchnią podhalańską.










Składniki:
Ciasto:
1kg mąki
50g drożdży
1 łyż soli
0,5 łyż cukru
ok.1,5 szkl ciepłej wody
3 łyż stołowe oleju
1 jajo L

Dodatki:
1 średni oscypek (ok 200g)
300g żeberek wędzonych / gotowanych
150 g pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 papryczki pepperoni (lub zwykła)

Sos:
1 duży pomidor
3 łyż (kopiaste) przecieru pomidorowego
3 łyż stołowe oleju rzepakowego
1 - 2 ząbki czosnku
Pieprz, sól, bazylia i oregano


Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy jajko i dolewamy rozczyn z drożdży i olej. Mieszamy wszystkie składniki łyżką a następnie wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jak będzie ładnie odchodzić od ręki- przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. W razie potrzeby podlewamy wodą. Odstawiamy na 20-30 min - pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Dodatki:
Oscypka ścieramy na drobnej tarce, żeberka kroimy (wyciągamy kości) w paski, pieczarki myjemy i kroimy. Ogórek, cebulę, paprykę i czosnek również. Dowolnie.

Sos:
Obieramy pomidora ze skórki, kroimy w plastry lub ćwiartki. Rozgrzewamy olej, wrzucamy pomidor, zasmażamy na lekkim ogniu, wciskamy obrane ząbki czosnku i rozdrabniamy pomidory. Jak konsystencja będzie w miarę jednolita, możemy dodać przecier, przyprawy i zdjąć z ognia. 

PIZZA>>
Jak już ciasto nam podrosło rozkładamy go grubo na całej blasze (posmarowanej tłuszczem), smarujemy sosem i rozkładamy dodatki. Pieczemy przynajmniej 45 - 60 min w temp 180 stopni. 


Życzę smacznego i wierzę że będzie smacznie ;) ja byłam bardzo zadowolona tego i Wam życzę!