rekl

środa, 13 listopada 2013

Sałata z olejem sezamowym i prażonym słonecznikiem

Pomysł na sałatkę powstał w ramach współpracy z firmą BIOLEVITA :) Osobiście już po pierwszym użyciu stałam się fanką ich wyrobów!! 
W tym poście prezentuje przepis z wykorzystaniem oleju sezamowego tłoczonego na zimno. Niezdecydowanym ogromnie polecam, olej sezamowy znakomicie podbija smak potrawy, ma orzechowy smak, piękny i wyrazisty kolor. Nie nadaje się do smażenia, jedynie do gotowania i sałatek. Świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej. Po otwarciu standardowej 100-200 ml butelki mamy maxymalnie pół roku na wykorzystanie zawartości - po tym czasie traci swoje właściwości - firma Biolevita jednak proponuje 30 ml saszetki do wykorzystania na 1 raz ;) Olej przechowywany w zamknięciu nie traci swoich właściwości - jest nadal tak samo pyszny i aromatyczny, a dodatkowo ilość 30 ml świetnie pasuje do małej sałatki na kilka osób ;) 



Olej sezamowy
Sałatka


Sałatka z olejem sezamowym










Składniki:
Sałaty:
- Frisee
- Escarda
- Cykoria zuckerhut
- Radicchio
1 duży pomidor
100 g słonecznika łuskanego
100 g kaszy kus-kus
Sezam
Olej sezamowy 30 ml
Sól i pieprz


Sałaty dokładnie umyj i poszatkuj (można tez użyć gotowej mieszanki np. Fit&Easy). Pestki słonecznika wysyp na suchą patelnię i upraż na złoty kolor. Pomidor umyj i pokrój w kostkę lub półplastry. Kaszę przygotuj jak na opakowaniu (zalej gorącą słoną wodą odmierzone 100g). 
W misce wymieszaj wszystkie gotowe składniki, dosyp sezamu dolej oleju i dopraw.
Smacznego i zdrowego posiłku życzę ;)



Przepis ten bierze udział w akcji:

Śniadania do pracy/szkoły