W tym poście prezentuje przepis z wykorzystaniem oleju sezamowego tłoczonego na zimno. Niezdecydowanym ogromnie polecam, olej sezamowy znakomicie podbija smak potrawy, ma orzechowy smak, piękny i wyrazisty kolor. Nie nadaje się do smażenia, jedynie do gotowania i sałatek. Świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej. Po otwarciu standardowej 100-200 ml butelki mamy maxymalnie pół roku na wykorzystanie zawartości - po tym czasie traci swoje właściwości - firma Biolevita jednak proponuje 30 ml saszetki do wykorzystania na 1 raz ;) Olej przechowywany w zamknięciu nie traci swoich właściwości - jest nadal tak samo pyszny i aromatyczny, a dodatkowo ilość 30 ml świetnie pasuje do małej sałatki na kilka osób ;)
Olej sezamowy |
Sałatka |
Sałatka z olejem sezamowym |
Sałaty:
- Frisee
- Escarda
- Cykoria zuckerhut
- Radicchio
1 duży pomidor
100 g słonecznika łuskanego
100 g kaszy kus-kus
Sezam
Olej sezamowy 30 ml
Sól i pieprz
Sałaty dokładnie umyj i poszatkuj (można tez użyć gotowej mieszanki np. Fit&Easy). Pestki słonecznika wysyp na suchą patelnię i upraż na złoty kolor. Pomidor umyj i pokrój w kostkę lub półplastry. Kaszę przygotuj jak na opakowaniu (zalej gorącą słoną wodą odmierzone 100g).
Smacznego i zdrowego posiłku życzę ;)
Przepis ten bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.