rekl

sobota, 10 sierpnia 2013

Maślane bułeczki śniadaniowe o lekkim aromacie cytrusów

Na jutrzejszy niedzielny poranek polecam wszystkim zainteresowanym maślane bułeczki prosto z pieca ;) dla mnie to idealne połączenie! Zapraszam i Was na leniwy poranek z pysznym śniadaniem!





Maślane bułeczki śniadaniowe o lekkim aromacie cytrusów





Składniki:
3  szklanki mąki
½ kostki masła (albo mniej)
3 dag drożdży
2 jajka
1 szkl mleka
3 łyż stołowe cukru
1 płaska łyż soli
Aromat pomarańczowy (i/lub) starta skórka z cytryny

Połowę mąki wsyp do miski, rozkrusz drożdże i wlej letnie mleko. Delikatnie wymieszaj całość i odstaw na 15 – 20 minut. Ciasto lekko powinno podrosnąć pod przykryciem. Może być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku stop masło, odstaw aby było tylko letnie. Gdy się ostudzi wlej 3 łyżki stołowe z roztopionego masła do zaczętej masy, cukier, jajka, sól oraz cytrynę i/lub aromat. Następnie pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto 5- 10 min. Gdy zacznie odchodzić od rąk odstawiamy 15-20 min w ciepłe miejsce lub w temp pokojowej jakieś 30 min aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie nastaw piekarnik na 200 stopni; z ciasta odrywaj po kawałku i formuj niewielkie kuleczki wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je pozostałym masełkiem. [Przed włożeniem można je obsypać cukrem :) ] Przykryj je na 20 min lekko podrosną i upiecz w nagrzanym wcześniej piekarniku. Powinny dojść w około 25 – 35 min, na rumiano.

Ostudź posmaruj masełkiem lub konfiturą i zjedz ze smakiem!