rekl

czwartek, 1 sierpnia 2013

Mój sposób na: lód i zdobienie szklanki do drinków

Ten patent który pokazuje na zdjęciach już jakiś czas temu znalazłam na portalu zszywka.pl kolorowe kostki lodu z dodatkiem limonki, mięty czy cytryny na pewno przydadzą się na drugą połowę lata i zachwycą Waszych gości ;) Do tego dodaje krótką instrukcję jak wykonać ślimaczka z cytrynki i ozdobić ją cukrem.
Spróbujcie z dowolnymi składnikami i szykujcie drinki ;D






1. Zdobienie szklanki

2. Kolorowe kostki do lodu







Ad. 1 . Zdobienie szklanki - Cukrem

Zdobienie szklanki cukrem to jedna z najprostszych metod, w odpowiednim połączeniu np. z Margaritą podbija jej smak. 
Aby uzyskać ten efekt potrzebujemy:

Szklankę o ostrym rancie ( cienkie szkło )
kawałek cytryny
cukier na talerzyku

Dokładnie osuszoną szklankę delikatnie po samym rancie nacieramy kawałkiem cytryny ( to od nas zależy jak gruba będzie linia cukru ), układamy ją na blacie denkiem do góry na kilkanaście sekund by lekko przeschła ale się nie wysuszyła i w tej samej pozycji wciskamy ją w talerzyk z rozsypanym cukrem i dociskamy. Postarajcie się nie za mocno :) szkoda szklanki :P
Szklanka już gotowa, teraz obracamy ją normalnie i napełniamy ulubionym... soczkiem.



Ad. 1 . Zdobienie szklanki - Ogonek z cytryny

Bardzo prosty sposób na śliczny ogonek który możemy zakręcić dookoła rurki do picia lub wrzucić bezpośrednio do szklanki z napojem. Patrz zdjęcie 1> 2>
Obieramy jak najdłuższy pas cytrynki (poziomy / pionowy) grubości kilku milimetrów. Jak trzeba to można przyciąć. Następnie zwijamy go w ślimaczka dookoła serwetki. 
Paseczek kładziemy na małą serwetkę papierową, zwijamy razem z cytrynką w spiralę i ściskamy kilka chwil. Po delikatnym wyjęciu jej z serwetki powinna być idealna spirala.


Ad. 2. Kolorowe kostki lodu

Kostki lodu to czasami w zupełności wystarczają do wszelkiej ozdoby jakiegokolwiek drinka a do tego świetnie się sprawdzają!

Kostki do lodu z cytryną, limonką i miętą.




Na wstępie chciałam obalić mit że używając przegotowaną wodę kostki lodu są przezroczyste - bujda straszna :P


Kostki z pokrojoną limonką i cytryną idealnie się nadają do mocniejszych alkoholi: wódki, whiskey, czy innych. Natomiast te z dodatkiem mięty polecam do lżejszych, bardziej damskich trunków jak np. Mojito z rumem białym czy do cytrynówki ;) 

Filozofia kostek jest prosta - parzymy ich skórkę wrzątkiem (cytrusów -  nie mięty) tniemy na plasterki albo ósemki jak ja i mieszamy do woli. Tu na zdjęciu mam miszmasz typowy do mojito bezalkoholowego ( Sprite, 12 kostek z  cytryną limonką i miętą, sok z cytryny i świerze liście mięty). Bardzo orzeźwia i świetnie smakuje ;)