rekl

czwartek, 7 listopada 2013

Ciasto zielone jabłuszko

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam.... z wystawy w cukierni ;)
Ciacho zielone jabłuszko jest miłe kolorystycznie, pyszne w smaku i pasuje na wiele okazji i tych mniejszych i większych.
Ma tylko jedną wadę : jest czasochłonne! galaretka musi stężeć, ubity krem śmietankowy musi posiedzieć w lodówce około 2 h. Moja cierpliwość muszę przyznać była na granicy, ale czego się nie robi dla pysznego ciacha!
PS. Dziś moje drogie Panie trzeba uzbroić się w cierpliwość i postać przy garach :)


Ciasto zielone jabłuszko











Składniki:

Masa śmietanowa:
240 g śmietanki 30%
3 łyż żelatyny lub 2 śmietan fixy
3-4 łyż stołowe cukru pudru
cynamon mielony

Masa zielona:
5 jabłek (antonówki)
1 galaretka zielona
4 łyż żelatyny

Biszkopt:
100g mąki tortowej
2 łyż mąki ziemniaczanej
4 jajka
100 - 130 g cukru
30 g masła
2 łyż proszku do pieczenia
szczypta soli



BISZKOPT:

Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka do 4 - ostatniego. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce przesianych mąk z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze minutę - wlewamy zimne roztopione masło i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do formy ( u mnie tortownica 30 cm ) i pieczemy w temp 180 stopni przez 30-40 min ( sprawdzić patyczkiem ).





MASA ZIELONA:

Jabłka obieramy wycinamy ogryzek i kroimy w średnią kostkę - nie ścieramy!
Galaretkę zalewamy ilością wody jak na opakowaniu, żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dolewamy do galaretki. Dobrze mieszamy. Jak galaretka lekko przestygnie zalewamy jabłka. Ja masę jabłkową wylewałam na biszkopt dopiero jak galaretka była gęsta jak śmietana czyli po jakiejś godzinie. Następnie do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA:

Ubijamy na sztywno śmietankę 30 % pod koniec ubijania dosypujemy cukier i śmietan-fix (jeżeli używamy żelatyny rozpuszczamy ją w minimalnej ilości wody i wlewamy po odrobinie na przemian z cukrem).
Wykładamy na masę zieloną i posypujemy delikatnie cynamonem. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.

Smacznego!