rekl

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kawowe ciasto z masą

Ciasto kawowe można zrobić w 10 min! To nie żart po 10 min ciasto było gotowe, masę - do przełożenia można zrobić w 5 min -więc 15 min na przygotowanie ciasta! Jedynie później trzeba czekać aż będzie gotowe :) Upiec i przełożyć masą :) 
W smaku jest lekkie i puszyste - rośnie dosyć duże :) a do tego ma lekko kawowy posmak i idealnie się wpasowuje w jesienny klimat! 




Ciasto kawowe - przepis


Kawowe ciasto


Ciasto z masą - kawowe





Składniki:
CIASTO:
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1 szkl mleka
1/4 kost masła
2 łyż proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego
1 jajo
5 łyż kakao prawdziwego
4 łyż kawy rozpuszczalnej

MASA
0,5 l mleka
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki tortowej
2 żółtka
1 op cukru wanilinowego
1/4 szkl cukru (dla mnie to wystarczająco)
2 łyż kawy rozpuszczalnej




CIASTO:
Mleko rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do mniejszej miski sypiemy mąkę, proszek, cukier, kakao, kawę i cukier wanilinowy do większej mleko, ostudzone masło, jajko. Zawartość i jednej i drugiej miski mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji / koloru. Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy (nie w całości - a z wyczuciem). 

Gotową masę pieczemy w temp 200 stopni przez pełne 45 min- po tym czasie sprawdź patyczkiem! U mnie ciasto było gotowe  i ładnie wyrosło.

Masę przygotowujemy dopiero po lekkim ostudzeniu ciasta i przekrojeniu go w poprzek :)

MASA:
Na średni ogień wstawiamy mleko z żółtkami, kawą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Jak mleko się zagotuje dosypujemy obie przesiane wcześniej mąki i energicznie roztrzepujemy aż zgęstnieje.
Jeżeli zrobiły Ci się grudki - nie przejmuj się i mi się to zdarza :) odłóż trzepaczkę i weź największą łyżkę i ucieraj budyniową masę o ścianki garczka aż grudki znikną :) 


Gotową masą przekładamy ciasto i wstawiamy na chwilę do lodówki ;) Gotowe!