W smaku jest lekkie i puszyste - rośnie dosyć duże :) a do tego ma lekko kawowy posmak i idealnie się wpasowuje w jesienny klimat!
Składniki:
CIASTO:
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1 szkl mleka
1/4 kost masła
2 łyż proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego
1 jajo
5 łyż kakao prawdziwego
CIASTO:
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1 szkl mleka
1/4 kost masła
2 łyż proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego
1 jajo
5 łyż kakao prawdziwego
4 łyż kawy rozpuszczalnej
MASA
0,5 l mleka
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki tortowej
2 żółtka
1 op cukru wanilinowego
1/4 szkl cukru (dla mnie to wystarczająco)
2 łyż kawy rozpuszczalnej
CIASTO:
Mleko rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do mniejszej miski sypiemy mąkę, proszek, cukier, kakao, kawę i cukier wanilinowy do większej mleko, ostudzone masło, jajko. Zawartość i jednej i drugiej miski mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji / koloru. Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy (nie w całości - a z wyczuciem).
Gotową masę pieczemy w temp 200 stopni przez pełne 45 min- po tym czasie sprawdź patyczkiem! U mnie ciasto było gotowe i ładnie wyrosło.
Masę przygotowujemy dopiero po lekkim ostudzeniu ciasta i przekrojeniu go w poprzek :)
MASA:
Na średni ogień wstawiamy mleko z żółtkami, kawą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Jak mleko się zagotuje dosypujemy obie przesiane wcześniej mąki i energicznie roztrzepujemy aż zgęstnieje.
Jeżeli zrobiły Ci się grudki - nie przejmuj się i mi się to zdarza :) odłóż trzepaczkę i weź największą łyżkę i ucieraj budyniową masę o ścianki garczka aż grudki znikną :)
Gotową masą przekładamy ciasto i wstawiamy na chwilę do lodówki ;) Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.