rekl

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zupka z botwinki a'la barszcz ukraiński

Rozpoczynamy małymi kroczkami już lato! A to oznacza pełny sezon na najpyszniejsze owoce i warzywa w ciągu całego roku. Korzystajmy z nich i gotujmy ;)


 




Składniki
dla 4 os.

2 l. rosołu
pęczek młodej botwinki
4 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 duża cebula
koperek
400g makaron kluski - zacierka
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
wegeta i maggi
pieprz
1//2 soku z cytryny
4 łyż stołowe śmietany 18%


Warzywa obieramy kroimy w plastry. Botwinkę można w całości bądź tylko korzeń i gałązki - bez liści. Gotujemy warzywa w rosole na miękko (około 30 min), doprawiamy liśćmi, zielem, maggi, pieprzem i cytryną. Gotujemy kluski lane bądź zacierkę - na osolonej wodzie ok. 15 min (zależy od makaronu).
Zabielamy śmietaną i dodajemy posiekanym koperkiem.
Podajemy zupkę z kluskami lanymi bądź ziemniakami.
Smacznego!