rekl

piątek, 13 czerwca 2014

Półkrucha tarta z kremem i owocami

Letni smak jagód i truskawek w połączeniu z masą budyniową... mmm... Delikatne i zarazem pełny smak do popołudniowej kawki ;) Lubicie? Bo ja bardzo!

 
 
 




Składniki:

1 żółtko (L)
1 łyż stołowa śmietany 18%
250g mąki tortowej
1 łyż proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru

Masa:
200 g świeżych truskawek
100 g jagód
1/2 l mleka
1/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyż cukru wanilinowego
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny

Ciasto:
Zimną kostkę margaryny siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i śmietaną. Dodajemy cukier i zagniatamy ciasto. 
Wkładamy ciasto do lodówki na pół godz.

Masa:
Zagotowujemy mleko z roztrzepanymi żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Przesiewamy mąki razem - dodajemy do mleka, jak będzie prawie gorące i zatrzepujemy energicznie aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kostkę margaryny ucieramy dodając po łyżce budyniu (po trochę, łyżka po łyżce). Ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.


Owoce myjemy i dokładnie oczyszczamy z szypułek truskawki. Kroimy na plastry.
Ciasto układamy na formie 30cm, pieczemy w temp 180 stopni przez 40 min na rumiano.
Na przestudzone ciasto nakładamy masę i dekorujemy owocami. Ciasto najlepsze będzie jak odstoi się kilka godz w lodówce.
Smacznego!