Składniki:
1 żółtko (L)
1 łyż stołowa śmietany 18%
250g mąki tortowej
1 łyż proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
Masa:
200 g świeżych truskawek
100 g jagód
1/2 l mleka
1/4 szkl mąki tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyż cukru wanilinowego
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
Ciasto:
Zimną kostkę margaryny siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i śmietaną. Dodajemy cukier i zagniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do lodówki na pół godz.
Masa:
Zagotowujemy mleko z roztrzepanymi żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Przesiewamy mąki razem - dodajemy do mleka, jak będzie prawie gorące i zatrzepujemy energicznie aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kostkę margaryny ucieramy dodając po łyżce budyniu (po trochę, łyżka po łyżce). Ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto układamy na formie 30cm, pieczemy w temp 180 stopni przez 40 min na rumiano.
Na przestudzone ciasto nakładamy masę i dekorujemy owocami. Ciasto najlepsze będzie jak odstoi się kilka godz w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.