rekl

środa, 28 maja 2014

Owocowe racuchy z ciastem na oleju rzepakowym

Dziś mam dla Was post z małym smakołykiem śniadaniowym! Sezon na truskawki rozpoczęty więc nie traćmy ani chwili i korzstajmy z pierwszych sezonowych owoców.
Racuchy każdy zna i każdy lubi - są idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Ja od nich zaczełam dzień, z dawką energii, witamin i kwasów omega 3. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego to właśnie jego polecam Wam do smażenia i dodania do ciasta racuchowego.

 
 


Składniki:
2 szkl mleka
1 szkl mąki
1 jajko
2 gruszki
garść truskawek
sól
cukier puder lub dżem brzoskwiniowy
olej rzepakowy do smażenia
 i 2 łyż stołowe oleju do ciasta


Do mleka wsypujemy makę, sól, olej rzepakowy i wybijamy jajko. Zatrzepujemy ciasto.
Owoce myjemy i kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i lejemy odrobinę ciasta na o układamy owoce i zalewamy drugą częścią ciasta.
Podajemy z świeżymi truskawkami, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.
Smacznego!