Drożdżowe rogale |
Składniki:
400 g mąki
2 kopiate łyż stołowe cukru
szczypta soli
1 jajko
1 szkl ciepłego mleka
25 g drożdży
100 g margaryny Mleczna/ Palma
2-3 jabłka
8- 10 łyż stołowych kajmaku
Mieszamy w wysokiej misce mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, a margarynę topimy i studzimy (do temp mleka). Mieszamy wszystkie składniki, wybijamy jajko i zagniatamy drożdżówkę. Wyrabiamy ciasto przez ok 10 min, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jak podwoi objętość ( ok 30 min ) wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na 0,5cm, wycinamy trójkąty z ciasta (5cm bok, 7-10 cm wysokość). Na środek każdego kładziemy po ćwiartce jabłka i łyżkę stołową kajmaku. Zwijamy w rogal i układamy na papierze do pieczenia zostawiając spore odstępy.
Pieczemy w temp 170- 180 stopni przez pół godziny (zależy od piekarnika) aż się zarumienią i podrosną.
Gotowe rogale lukrujemy:
Lukier CYTRYNOWY:
Składniki:
1 łyż stołowa soku z cytryny/pomarańczy
1 łyż stołowa wrzątku
1/2 - 3/4 szkl cukru pudru
Mieszamy dokładnie wszystko w misce.
Więcej pomysłów na lukier : http://szpilkiwmojejkuchni.blogspot.com/2013/12/wariacje-z-lukrem-lukier-do-dekoracji.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.