rekl

wtorek, 14 stycznia 2014

Lukrowane rogale z nadzieniem

Rogale te z pewnością ucieszą oko i podniebienie podczas śniadań i nie tylko! Uwielbiam je wprost do popołudniowych herbatek ;) Pyszne jabłuszka i karmel zawinięte w drożdżowy rogalik umilą nie jedno popołudnie! 


Drożdżowe rogale







Składniki:
400 g mąki
2 kopiate łyż stołowe cukru
szczypta soli
1 jajko
1 szkl ciepłego mleka
25 g drożdży
100 g margaryny Mleczna/ Palma

2-3 jabłka
8- 10 łyż stołowych kajmaku

Mieszamy w wysokiej misce mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, a margarynę topimy i studzimy (do temp mleka). Mieszamy wszystkie składniki, wybijamy jajko i zagniatamy drożdżówkę. Wyrabiamy ciasto przez ok 10 min, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.


Jak podwoi objętość ( ok 30 min ) wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na 0,5cm, wycinamy trójkąty z ciasta (5cm bok, 7-10 cm wysokość). Na środek każdego kładziemy po ćwiartce jabłka i łyżkę stołową kajmaku. Zwijamy w rogal i układamy na papierze do pieczenia zostawiając spore odstępy. 


Pieczemy w temp 170- 180 stopni przez pół godziny (zależy od piekarnika) aż się zarumienią i podrosną. 

Gotowe rogale lukrujemy:
Lukier CYTRYNOWY:

Składniki:

1 łyż stołowa soku z cytryny/pomarańczy
1 łyż stołowa wrzątku
1/2 - 3/4 szkl cukru pudru

Mieszamy dokładnie wszystko w misce.