rekl

sobota, 11 stycznia 2014

Likier piernikowo- czekoladowy

Macie może czasem ochotę wieczorem usiąść w dobrym towarzystwie i porozmawiać przy lekkim alkoholu? Nic prostszego! Zaproście przyjaciół i w świątecznym jeszcze klimacie pogadajcie sobie od serducha przy likierze czekoladowym! 
Słodki, aromatyczny i przyjemnie korzenny. Pasuje jako dodatek do ciast, deserów, solo a także dolany do kawki! Pyszności! 
Nie dajcie się kusić zarabiajcie z rana a wieczorem będzie gotowy do podania i przetestowania ;) 








Składniki:
400 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekolada (70%)
3/4 szkl cukru pudru
100 ml spirytusu
200 ml wódki
Przyprawa do piernika






W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, roztopioną mieszamy z śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosładzamy i doprawiamy 2 łyż stołowymi przyprawy do piernika. Studzimy. Jak tylko ostygnie mieszamy z alkoholem. 


Przelewamy do butelek, karafki lub innego zamykanego naczynia i odstawiamy na chociaż parę godzin.









I tak już podsumowując przepis:
-Oryginalny przepis na likier znajdziecie na stronie Ali : http://ala-piecze.blogspot.com/2013/12/likier-piernikowy.html
Alu bardzo Ci dziękuję pychotka!! i piję kielicha do Ciebie!

-Moim zdaniem likier był najlepszy na drugi dzień ;) 

-Jeżeli chcecie wyregulować MOC likieru możecie dodać więcej spirytusu lub by złagodzić dolać do gotowego odrobinę mleka. Rozrzedzi się i będzie lżejszy- moim zdaniem w tym przepisie miał on około 30% alkoholu.