Słodki, aromatyczny i przyjemnie korzenny. Pasuje jako dodatek do ciast, deserów, solo a także dolany do kawki! Pyszności!
Nie dajcie się kusić zarabiajcie z rana a wieczorem będzie gotowy do podania i przetestowania ;)
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekolada (70%)
3/4 szkl cukru pudru
100 ml spirytusu
200 ml wódki
Przyprawa do piernika
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, roztopioną mieszamy z śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosładzamy i doprawiamy 2 łyż stołowymi przyprawy do piernika. Studzimy. Jak tylko ostygnie mieszamy z alkoholem.
Przelewamy do butelek, karafki lub innego zamykanego naczynia i odstawiamy na chociaż parę godzin.
I tak już podsumowując przepis:
-Oryginalny przepis na likier znajdziecie na stronie Ali : http://ala-piecze.blogspot.com/2013/12/likier-piernikowy.html
Alu bardzo Ci dziękuję pychotka!! i piję kielicha do Ciebie!
-Moim zdaniem likier był najlepszy na drugi dzień ;)
-Jeżeli chcecie wyregulować MOC likieru możecie dodać więcej spirytusu lub by złagodzić dolać do gotowego odrobinę mleka. Rozrzedzi się i będzie lżejszy- moim zdaniem w tym przepisie miał on około 30% alkoholu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.