Puszysty kakaowy biszkopt, gęsty krem z kawałkami czekolady ...
Nie wiem jak Wy ale ja się rozmarzyłam xD
Uwaga Czekoladocholicy!!!
Straciatella na kawowym biszkopcie
Składniki:
3 jajka
½ szkl cukru
½ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki tortowej
1 płaska łyż proszku do pieczenia
1 płaska łyż cukru waniliowego
Niepełna łyżka octu
Szczypta soli
2 łyż kakao (kopiate Decomoreno)
2 łyż kakao (kopiate Decomoreno)
Masa:
400 ml śmietany 30 %
½ tabliczki czekolady (mleczna/gorzka)
2 łyż cukru wanilinowego
5 łyż stołowych cukru
1 śmietan - fix
Dekoracja i inne:
Ok. 150 ml kawy (zaparzonej)
Czekoladowe serca
Przesiewamy obie mąki
razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka
ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier zwykły i waniliowy (razem zmieszane) i nie przerywając
miksowania po 1 żółtku ( do 3-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy
obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Po jednej łyżce rozmiksowujemy aż do końca. Przelewamy
do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.
Odstawiamy do
ostygnięcia, kroimy na 2 połówki.
Na masę: śmietankę ubijamy prawie na
sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier i wlewamy po
łyżeczce kawę ( trochę mniej niż połowę opisanej w przepisie i oczywiście ma być ZIMNA ) i miksujemy,
miksujemy na wolnych obrotach. Jak wlejemy już dostatecznie kawy wsypujemy
śmietan-fix miksujemy do połączenia i odkładamy śmietankę.
Czekoladę siekamy na paseczki (jak kto
umie) i dzielimy na 3 części. 2 części mieszamy z masą ze śmietanki, a 3-cią część
zostawiamy do obsypania ciasta po bokach i na wierzch.
Biszkopt nasączamy resztą kawy i
przekładamy.
Przekładamy : ½
biszkoptu, masa (niecała), ½ biszkoptu, reszta masy i ozdabiamy czekoladowymi
sercami.
Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu :)
Robiąc wszystko krok po kroku - musi się udać! ( mi zrobienie go zajęło do 90 min - blacha 24 cm )
Mniam <3
OdpowiedzUsuń