rekl

sobota, 25 maja 2013

Straciatellowe ciacho :)

Puszysty kakaowy biszkopt, gęsty krem z kawałkami czekolady ... 
Nie wiem jak Wy ale ja się rozmarzyłam xD 
Uwaga Czekoladocholicy!!!

Straciatella na kawowym biszkopcie



Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
½ szkl cukru
½ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki tortowej
1 płaska łyż proszku do pieczenia
1 płaska łyż cukru waniliowego
Niepełna łyżka octu
Szczypta soli
2 łyż kakao (kopiate Decomoreno)

Masa:
400 ml śmietany 30 %
½ tabliczki czekolady (mleczna/gorzka)
2 łyż cukru wanilinowego
5 łyż stołowych cukru
1 śmietan - fix

Dekoracja i inne:
Ok. 150 ml kawy (zaparzonej)
Czekoladowe serca


Przesiewamy obie mąki razem z kakao i  proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier zwykły i waniliowy (razem zmieszane) i nie przerywając miksowania po 1 żółtku ( do 3-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Po jednej łyżce rozmiksowujemy aż do końca. Przelewamy do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.

Odstawiamy do ostygnięcia, kroimy na 2 połówki.







Na masę: śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier i wlewamy po łyżeczce kawę  ( trochę mniej niż połowę opisanej w przepisie i oczywiście ma być ZIMNA ) i miksujemy, miksujemy na wolnych obrotach. Jak wlejemy już dostatecznie kawy wsypujemy śmietan-fix miksujemy do połączenia i odkładamy śmietankę.




Czekoladę siekamy na paseczki (jak kto umie) i dzielimy na 3 części. 2 części mieszamy z masą ze śmietanki, a 3-cią część zostawiamy do obsypania ciasta po bokach i na wierzch.
Biszkopt nasączamy resztą kawy i przekładamy.

Przekładamy : ½ biszkoptu, masa (niecała), ½ biszkoptu, reszta masy i ozdabiamy czekoladowymi sercami. 



Wbrew pozorom ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu :) 
Robiąc wszystko krok po kroku - musi się udać! ( mi zrobienie go zajęło do 90 min - blacha 24 cm )