rekl

czwartek, 23 maja 2013

Pierożki maślankowe z rabarbarem

Pierogi maślankowe są na cieście z mąki i maślanki - także wersja nawet dla tych którzy ciasta na pierogi nie potrafią zrobić ;) W smaku jest jak inne ciasta pierogowe, kolorek ma lekko jaśniejszy ale to po prostu przez brak jajka ;) 


Pierogi z rabarbarem




Składniki:
0,5 l maślanki
Ok. 0.5 kg mąki (405)
Szczypta soli
3 gałązki rabarbaru
Pół szklanki cukru



Pół kilo przesianej mąki wsyp do miski razem z solą. Dolej maślanki i poczekaj 5 min. Łączymy składniki jak w zwykłym cieście na pierogi. Jest bardzo elastyczne ale nie należy zbyt cienko wałkować. 

Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Tniemy na plasterki (grubość dowolna) i odkładamy do osobnego naczynka. Do miseczki lub talerzyka wsypujemy cukier.


Lepimy pierogi – kolejno rabarbar wkładamy do cukru, na ciasto i lepimy.
Gotujemy w gorącej osolonej wodzie (z łyżką oleju) aż wypłyną :) Podajemy oblane maślanką, śmietanką i obsypane cukrem :)




Rady:

Rabarbar nie należy obsypywać cukrem – ponieważ puści soki a pierożki rozmokną nam przed włożeniem do wody.
Łatwo jest obrać gdy odetniemy zielone liście z góry i przetniemy rabarbar na pół. Wtedy z każdej połówki obieramy skórkę (wystarczy pociągnąć nożykiem).