Pierogi maślankowe są na cieście z mąki i maślanki - także wersja nawet dla tych którzy ciasta na pierogi nie potrafią zrobić ;) W smaku jest jak inne ciasta pierogowe, kolorek ma lekko jaśniejszy ale to po prostu przez brak jajka ;)
Pierogi z rabarbarem
Składniki:
0,5 l maślanki
Ok. 0.5 kg mąki (405)
Szczypta soli
3 gałązki rabarbaru
Pół szklanki cukru
Pół kilo przesianej mąki wsyp do miski razem z solą. Dolej
maślanki i poczekaj 5 min. Łączymy składniki jak w zwykłym cieście na pierogi.
Jest bardzo elastyczne ale nie należy zbyt cienko wałkować.
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Tniemy na plasterki
(grubość dowolna) i odkładamy do osobnego naczynka. Do miseczki lub talerzyka
wsypujemy cukier.
Lepimy pierogi – kolejno rabarbar wkładamy do cukru, na
ciasto i lepimy.
Gotujemy w gorącej osolonej wodzie (z łyżką oleju) aż
wypłyną :) Podajemy oblane maślanką, śmietanką i obsypane cukrem :)
Rady:
Rabarbar nie należy obsypywać cukrem – ponieważ puści soki a
pierożki rozmokną nam przed włożeniem do wody.
Łatwo jest obrać gdy odetniemy zielone liście z góry i
przetniemy rabarbar na pół. Wtedy z każdej połówki obieramy skórkę (wystarczy
pociągnąć nożykiem).
o proszę!:)
OdpowiedzUsuńdobreeee ;p
OdpowiedzUsuńba! nawet pyszne ;)) dzięki za odwiedziny!
OdpowiedzUsuń