rekl

czwartek, 27 czerwca 2013

Tortilla z mąki pszennej

Pewnie większość z Was jak i ja do tej pory kupowała placki tortilli pakowane po 4 sztuki w opakowaniu... A może by tak spróbować zrobić je samemu? 
Do tej pory spotykałam się z przepisami na oryginalne tortille z mąki kukurydzianej - ciężko ją zdobyć i jest stanowczo za droga, więc tu próbujemy mąkę pszenną, olej rzepakowy i przyprawy ;)







Placki tortilli

















Składniki:
3 szklanki mąki
1/3 szkl oleju rzepakowego
Ok. 2/3 szkl ciepłej wody
Przyprawa do gyrosa / przyprawa meksykańska
Curry
Sól do smaku
Pieprz do smaku





Z mąki oleju i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi, będzie ono mniej klejące niż takie z jajkiem i bardzo aromatyczne po dodaniu przypraw.







 Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na cienki placek i smażymy z  obu stron, na dobrej patelni bez oleju. Na niedużym ogniu z obu stron na rumiano.







Nadzienie do placków nawijamy póki ciepłe :) 











** rozwałkuj ciasto cieńsze - będzie lepiej się zwijać
** nie żałuj przypraw - musi być aromatyczne
** piecz powoli to się nie połamią jak je ściągniesz