Pewnie większość z Was jak i ja do tej pory kupowała placki tortilli pakowane po 4 sztuki w opakowaniu... A może by tak spróbować zrobić je samemu?
Do tej pory spotykałam się z przepisami na oryginalne tortille z mąki kukurydzianej - ciężko ją zdobyć i jest stanowczo za droga, więc tu próbujemy mąkę pszenną, olej rzepakowy i przyprawy ;)
Placki tortilli
Składniki:
3 szklanki mąki
1/3 szkl oleju rzepakowego
Ok. 2/3 szkl ciepłej wody
Przyprawa do gyrosa / przyprawa meksykańska
Curry
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Z mąki oleju i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi, będzie
ono mniej klejące niż takie z jajkiem i bardzo aromatyczne po dodaniu przypraw.
Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na
cienki placek i smażymy z obu stron, na
dobrej patelni bez oleju. Na niedużym ogniu z obu stron na rumiano.
Nadzienie do placków nawijamy póki ciepłe :)
** rozwałkuj ciasto cieńsze - będzie lepiej się zwijać
** nie żałuj przypraw - musi być aromatyczne
** piecz powoli to się nie połamią jak je ściągniesz
mmm jak pysznie u ciebie :)
OdpowiedzUsuń