rekl

środa, 26 czerwca 2013

Pieczywo czosnkowo-ziołowe

Dla niektórych wakacje już trwają, dla innych będą już za niedługo :) Ale wam dobrze! Będziecie spać do południa, byczyć się popołudniami i grillować wieczorami :) 
I w takim właśnie klimacie wakacyjnym pomyślałam, że najwyższy czas na jakieś pieczywko do grillowanych kiełbasek ;) A żeby nie było tak nudno proponuję Wam przepis na:

Bagietkę Ziołowo-Czosnkową



Składniki:

2 mini bagietki lub 3 kajzerki
4 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
Przyprawy: sól czosnkowa, pietruszka suszona, tymianek



Do miseczki z 4 łyżkami masła dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ucieramy łyżeczką aż do połączenia składników. Dodajemy po pół łyżeczki każdej z przypraw do uzyskanej masy i ponownie mieszamy.








Bagietki bądź kajzerki należy przekroić tak by nie przeciąć skórki do końca, w odstępie 2 cm przez całą długość – patrz zdjęcie obok.












Po kolei każdą z „kieszonek” bagietki wypełniamy masłem. Jeżeli się przerwie bagietka ( tak jak mi J ) należy obficie posmarować przerwane części i połączyć.
Posmarowane bagietki owijamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 min. Po wyciągnięciu skórka pieczywa powinna być lekko chrupka a masełko roztopione.
Jeżeli grillujemy postępujemy podobnie.