Dla niektórych wakacje już trwają, dla innych będą już za niedługo :) Ale wam dobrze! Będziecie spać do południa, byczyć się popołudniami i grillować wieczorami :)
I w takim właśnie klimacie wakacyjnym pomyślałam, że najwyższy czas na jakieś pieczywko do grillowanych kiełbasek ;) A żeby nie było tak nudno proponuję Wam przepis na:
Bagietkę Ziołowo-Czosnkową
Składniki:
2 mini bagietki lub 3 kajzerki
4 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
Przyprawy: sól czosnkowa, pietruszka
suszona, tymianek
Do miseczki z 4 łyżkami masła dodajemy pokrojony w drobną
kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ucieramy łyżeczką aż do
połączenia składników. Dodajemy po pół łyżeczki każdej z przypraw do uzyskanej
masy i ponownie mieszamy.
Bagietki bądź kajzerki należy przekroić tak by nie przeciąć
skórki do końca, w odstępie 2 cm przez całą długość – patrz zdjęcie obok.
Po kolei każdą z „kieszonek” bagietki wypełniamy masłem.
Jeżeli się przerwie bagietka ( tak jak mi J
) należy obficie posmarować przerwane części i połączyć.
Posmarowane bagietki owijamy folią aluminiową i wrzucamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 min. Po wyciągnięciu
skórka pieczywa powinna być lekko chrupka a masełko roztopione.
Jeżeli grillujemy postępujemy podobnie.
mmmm......
OdpowiedzUsuń