Sezonowe warzywka takie jak młode ziemniaczki, cukinia, czy inne wiosenne dary natury są jak najbardziej pożądane :)) I ja za nimi przepadam stąd pomysł by wszystko zrobić ze świeżych składników z dodatkiem oleju rzepakowego w formie eleganckiego, ale jakże prostego dania!!
1 średnia cukinia
Ok. 6 ziemniaczków młodych
10- 12 plasterków szynki wieprzowej ( u mnie baleron
gotowany )
1 mała cebulka
Bułka tarta i mąka do panierowania
1 jajko
Olej rzepakowy
Pieprz i sól
+ wykałaczki
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki grubości ok 1 cm. Odstawiamy by puściła soki (można trochę opruszyć solą).
Ziemniaczki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie do
miękkości (można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia).
Pokrojoną cukinię osuszamy z wody,
opruszamy przyprawami i
panierujemy jak kotlecika (w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce
tartej). Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym – nada on delikatny smak cukinii
– z obu stron na rumiano.
Cebulę kroimy w paseczki, piekarnik rozgrzewamy do 200
stopni. Ziemniaczki ugotowane układamy na plasterkach szynki, spinamy od góry
wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lekko oblanym olejem (rzepakowy).
I tak wszystkie ziemniaczki. Obsypujemy nasze roladki cebulką i wstawiamy na
około 15 - 20 min do piekarnika. Zapiecze się w tym czasie szynka a cebulka
lekko zeszkli.
Podajemy roladki w towarzystwie cukinii. Żadna dodatkowa
sałatka nie jest już potrzebna, no.. chyba że świeży pomidorek :)
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.