rekl

wtorek, 25 czerwca 2013

Panierowana cukinia z delikatnymi roladkami z młodych ziemniaków

Sezonowe warzywka takie jak młode ziemniaczki, cukinia, czy inne wiosenne dary natury są jak najbardziej pożądane :)) I ja za nimi przepadam stąd pomysł by wszystko zrobić ze świeżych składników z dodatkiem oleju rzepakowego w formie eleganckiego, ale jakże prostego dania!!








Sezonowa uczta



Składniki:
1 średnia cukinia
Ok. 6 ziemniaczków młodych
10- 12 plasterków szynki wieprzowej ( u mnie baleron gotowany )
1 mała cebulka
Bułka tarta i mąka do panierowania
1 jajko
Olej rzepakowy
Pieprz i sól
+ wykałaczki






Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki grubości ok 1 cm. Odstawiamy by puściła soki (można trochę opruszyć solą).



Ziemniaczki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia).



Pokrojoną cukinię osuszamy z wody, 
opruszamy przyprawami i panierujemy jak kotlecika (w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej). Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym – nada on delikatny smak cukinii – z obu stron na rumiano.


Cebulę kroimy w paseczki, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaczki ugotowane układamy na plasterkach szynki, spinamy od góry wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lekko oblanym olejem (rzepakowy). I tak wszystkie ziemniaczki. Obsypujemy nasze roladki cebulką i wstawiamy na około 15 - 20 min do piekarnika. Zapiecze się w tym czasie szynka a cebulka lekko zeszkli.


Podajemy roladki w towarzystwie cukinii. Żadna dodatkowa sałatka nie jest już potrzebna, no.. chyba że świeży pomidorek :) Smacznego!!