rekl

wtorek, 25 czerwca 2013

Drożdżówka z owocami

Ostatnio pochwaliłam się Wam na Fb moją pierwszą drożdżówką, a dziś zaprezentuję Wam źródło dzięki któremu udała  się taka piękna i puszysta :) 







Sposób wykonania i pomysłodawczynię znajdziecie TUTAJ. Uwielbiam Kanał Kotlet.tv naYoutubie i Wam serdecznie polecam! Odwiedźcie też koniecznie stronę Pauliny http://kotlet.tv/


Drożdżówka z agrestem i czereśniami


Ciasto:
ok. 350 g mąki
¾ szklanki mleka
2 jajka
5-6 łyż stołowych cukru
15 g drożdży świeżych

Kruszonka:
4 łyż masła
5 łyż cukru
8 łyż mąki
Owoce:
½ szkl agrestu
2/3 szkl wydrylowanych czereśni




W rondelku gotujemy mleko (na małym ogniu), kruszymy drożdże i mieszamy. Ściągamy z ognia. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, następnie dodajemy drożdżowy rozczyn (w letniej temp i wyrabiamy ciasto. Przynajmniej 5 – 10 min. Odkładamy pod przykryciem na  60 min.

Pzygotowujemy formę ( u mnie keksownica 24 cm) – wykładamy papierem do pieczenia. 

Przygotowujemy kruszonkę i owoce.

Składniki na kruszonkę wysypujemy i ścieramy w palcach aż będą się kleić i kruszyć. Agrest i czereśnie myemy, czereśnie drylujemy, agrestowi ucinamy „koconki” i przekrajamy na pół.

Drożdżówkę wykładamy na formę, lekko wciskamy owoce i posypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy i odkładamy na przynajmniej 30 min.  

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 – 35 min aż się zarumieni.


Kroimy i zajadamy, smacznego!




Przepis ten bierze udział w akcjach: