Ostatnio pochwaliłam się Wam na Fb moją pierwszą drożdżówką, a dziś zaprezentuję Wam źródło dzięki któremu udała się taka piękna i puszysta :)
Sposób wykonania i pomysłodawczynię znajdziecie TUTAJ. Uwielbiam Kanał Kotlet.tv naYoutubie i Wam serdecznie polecam! Odwiedźcie też koniecznie stronę Pauliny http://kotlet.tv/.
Drożdżówka z
agrestem i czereśniami
Ciasto:
¾ szklanki mleka
2 jajka
5-6 łyż stołowych cukru
15 g drożdży świeżych
Kruszonka:
4 łyż masła
5 łyż cukru
8 łyż mąki
Owoce:
½ szkl agrestu
2/3 szkl wydrylowanych czereśni
W rondelku gotujemy mleko (na małym ogniu), kruszymy drożdże
i mieszamy. Ściągamy z ognia. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski,
następnie dodajemy drożdżowy rozczyn (w letniej temp i wyrabiamy ciasto. Przynajmniej
5 – 10 min. Odkładamy pod przykryciem na
60 min.
Pzygotowujemy formę ( u mnie keksownica 24 cm) – wykładamy
papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę wysypujemy i ścieramy w palcach aż
będą się kleić i kruszyć. Agrest i czereśnie myemy, czereśnie drylujemy,
agrestowi ucinamy „koconki” i przekrajamy na pół.
Drożdżówkę wykładamy na formę, lekko wciskamy owoce i
posypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy i odkładamy na przynajmniej 30 min.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 – 35
min aż się zarumieni.
Kroimy i zajadamy, smacznego!
Przepis ten bierze udział w akcjach:
Wyszło ci naprawdę cudownie :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka wygląda super, taka pulchna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :** miło mi , bo to moja 1-wsza! xD
OdpowiedzUsuń