Szkoda że rabarbar rośnie tylko sezonowo maj/czerwiec... Bo tym smakiem chciałabym się rozkoszować cały rok!! Dzisiejsza propozycja to zawijaski rabarbarowo - jabłkowe w półkruchym cieście! Wbrew pozorom bardzo łatwo się je wykonuje, dołączę Wam instrukcję zdjęciową ;) Życzę udanego pieczenia! Korzystajcie póki sezon trwa!!!
Zawijaski rabarbarowo - jabłkowe
Składniki:
(na ok. 15 - 20 szt)
200 g mąki krupczatki
1/3 kostki zimnej margaryny
1-2 żółtka jaj
Ok 2 łyż śmietany
1,5 łyż proszku do pieczenia
½ szkl cukru
½ op cukru wanilinowego
Szczypta soli
2 gałązki rabarbaru
2 jabłka
½ op galaretki czerwonej
1/3 szkl cukru
Na stolnicy siekamy nożem zimną margarynę z mąką, szczyptą
soli, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Jak margaryna będzie
mieć z mąką jednolitą konsystencję (po około 5 min siekania). Wbijamy jajka i mieszamy z resztą masy, jeżeli
masa delikatnie się klei nie dokładamy śmietany i zarabiamy już rękoma ciasto.
Nie podsypujemy mąką ( a jeżeli podczas wyrabiania klei się do rąk zawijamy
ciasto w woreczek i wkładamy do lodówki ).
Okrajamy po kawałku ciasta wałkujemy i wykrawamy płat
prostokątny.
Jabłka i rabarbar obieramy. Jabłka ścieramy na tarce,
obsypujemy galaretką i cukrem.
Rozsmarowujemy jak na zdjęciu i zawijamy. (rabarbar też można
poszatkować!)
Kroimy kawałki grubości 2 cm z rulonu, powtarzamy czynność
aż do końca ciasta dzieląc składniki na równe części.
Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Ślimaczki układamy do pieczenia poziomo.
Smacznego!
Przepraszam za jakość zdjęć niektóre przez lampę błyskową wyszły zbyt jaskrawe :P
:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)