rekl

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Risotto z marchewką

Risotto - to wynalazek ludzi leniwych, lubiących szybką kuchnie bez zbędnego sterczenia "przy garach". Mając ostatnio takiego samego "lenia" postanowiłam szybko coś upichcić - oto efekt! Koszt: tanie, Szybkość przygotowania: szybko, Warość energetyczna: syte i dla Dwojga ;)

Risotto z marchewką


Składniki:
2 woreczki ryżu (2x 100g)
1 pierś z kurczaka
½ kg marchewki
1 średnia cebula
1 cebula czerwona
1 papryka
Pietruszka
Przyprawy

Ryż gotujemy do miękkości, nie płukamy zimną wodą tylko odsączamy, powinien być lekko kleisty.
Warzywa kroimy w paski, plastry – jednym słowem jak kto lubi, kurczaka natomiast po pokrojeniu w kostkę marynujemy w oleju z dodatkiem curry, przyprawach ziołowych i z pieprzem. Powinien poleżeć w marynacie około 10 min w lodówce, po tym czasie smażymy go w oleju z marynaty razem z warzywami. Doprawiamy całość potrawki a następnie wsypujemy ugotowany wcześniej ryż. Łączymy delikatnie i przesmażamy kilka minut. Obsypujemy obficie pokrojoną pietruszką i tadaam!! gotowe J