Choć nie przepadam za makaronem, penne to mój ulubiony - Tu w wersji pikantnej z ogóreczkami chili i ostrymi przyprawami ;)
Ta propozycja należy do moich ulubionych, jest bardzo elastyczna ze względu na możliwość modyfikowania smaku do swoich potrzeb. Używając przypraw ziołowych uzyskamy zupełnie inny efekt smakowy, warzywa mogą być zmieniane w zależności od indywidualnych gustów i guścików ;)
Pikantne penne
Składniki:
2 piersi drobiowe
250 g makaronu penne
100 g pieczarek
5 ogórków (z chili)
½ puszki fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
1 cebula
½ szkl wody
Przyprawa do kurczaka pikantna lub Grill pikantny
Przyprawa do kuchni włoskiej lub Zioła prowansalskie
Papryka ostra
Pieprz czarny
Pieprz cayenne
Olej rzepakowy
Piersi z kurczaka umyte i pokrojone, osuszamy i nacieramy
przyprawami do kurczaka pikantnego i mieszanką ziół. Smażymy na rozgrzanym
tłuszczu aż kurczak się zetnie. Używajmy oleju rzepakowego dobrej jakości to nie trzeba będzie dolewać go podczas duszenia.
Ogórki (z chili), cebulę, i pieczarki (umyte) kroimy na
kawałki – pełna dowolność.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie opisanym na
opakowaniu ( ok.8 min).
Do kurczaka dorzucamy cebulę i pieczarki, dolewamy ½
szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebulka zmięknie dodajemy ogórki,
fasolę i kukurydzę odsączoną z puszki. Dusimy jeszcze około 10 min, mieszając
tak by składniki się nie przypaliły. Doprawiamy papryką ostrą pieprzem czarnym.
Podajemy z ugotowanym makaronem penne obsypanym delikatnie
pieprzem cayenne.
Smacznego!
Piękny obiad :)
OdpowiedzUsuń