rekl

sobota, 29 czerwca 2013

Pikantne penne z kurczakiem i warzywami

Choć nie przepadam za makaronem, penne to mój ulubiony - Tu w wersji pikantnej z ogóreczkami chili i ostrymi przyprawami ;) 
Ta propozycja należy do moich ulubionych, jest bardzo elastyczna ze względu na możliwość modyfikowania smaku do swoich potrzeb. Używając przypraw ziołowych uzyskamy zupełnie inny efekt smakowy, warzywa mogą być zmieniane w zależności od indywidualnych gustów i guścików ;)





Pikantne penne
Składniki:

2 piersi drobiowe
250 g makaronu penne
100 g pieczarek
5 ogórków (z chili)
½ puszki fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
1 cebula
½ szkl wody
Przyprawa do kurczaka pikantna lub Grill pikantny
Przyprawa do kuchni włoskiej lub Zioła prowansalskie
Papryka ostra
Pieprz czarny
Pieprz cayenne
Olej rzepakowy





Piersi z kurczaka umyte i pokrojone, osuszamy i nacieramy przyprawami do kurczaka pikantnego i mieszanką ziół. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż kurczak się zetnie. Używajmy oleju rzepakowego dobrej jakości to nie trzeba będzie dolewać go podczas duszenia.



Ogórki (z chili), cebulę, i pieczarki (umyte) kroimy na kawałki – pełna dowolność.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie opisanym na opakowaniu ( ok.8 min).







Do kurczaka dorzucamy cebulę i pieczarki, dolewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebulka zmięknie dodajemy ogórki, fasolę i kukurydzę odsączoną z puszki. Dusimy jeszcze około 10 min, mieszając tak by składniki się nie przypaliły. Doprawiamy papryką ostrą pieprzem czarnym.


Podajemy z ugotowanym makaronem penne obsypanym delikatnie pieprzem cayenne.

Smacznego!