rekl

środa, 20 listopada 2013

Imprezowe przekąski: Domowe precelki

Precelki każdy zna, prawie wszyscy lubią aczkolwiek rzadko się je robi w domu. Na szczęście dla chcącego nic trudnego ;) przedstawiam zatem przepis na pyszne chrupiące precelki, paluszki który możecie wykorzystać dowolnie i puścić wodzę fantazji!
Liczę że Wam posmakują!

Precelki


Domowe precelki








Składniki:
400g mąki tortowej
20 g drożdży
60 g roztopionej margaryny (4 łyż stołowe)
2 łyż soli
1 łyż cukru
1 szkl wody 

1 jajko
sezam/mak/sól morska



Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i roztopioną margarynę (odmierzamy po stopieniu). Drożdże rozrabiamy w letniej (max 40stopni) wodzie i wlewamy do miski. Łyżką mieszamy do połączenia się składników, wysypujemy na blat i zagniatamy jak ciasto na pierogi. W razie potrzeby można podsypać mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Rozrabiamy jajko, przygotowujemy składniki do posypania (wg uznania) mak, sól lub jak w moim przypadku sezam.
Jak podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 40 lub 60 części (zależy jak duże chcemy mieć precle). W palcach jak plastelinę rolujemy i zawijamy w kształt precla. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Precle smarujemy jajkiem i obsypujemy dodatkami.
Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15-20 min aż się lekko zarumienią.

Mi z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy pełne małych precli (wolę mniejsze bo są bardziej chrupiące).


Przepis ten bierze udział w akcji:
Śniadania do pracy/szkoły