rekl

piątek, 22 listopada 2013

Haluszki w chłopskim garnku

Nie każdy, a raczej niewiele osób naszego pokolenia zna te kluski zwane bardzo różnie: haluszki, hałuszki, halyszki czy halušky. A szkoda ;)
Dlatego też postanowiłam go nieco odświeżyć i spopularyzować ponieważ to proste kluchy. W tradycyjnym wykonaniu podawane były jak placki ziemniaczane: ze śmietaną, z skwarkami lub nawet z kapustą. 
Tu mam możliwość zaproponować bardzo warzywną wersję, mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu. 


haluszki
chłopski garnek






Składniki:
8-10 brukselek
1 papryka żółta
1 puszka fasolki czerwonej
2 cebule
3 marchewki
2 kiełbasy wieprzowe wędzone lub śląska
olej do smażenia

kluski:

6 ziemniaków
mąka tortowa
3 łyż stołowe skrobi ziemniaczanej
sól i pieprz



Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tarki lub tak jak na placki ziemniaczane. Odciskamy z nadmiaru wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy mąki ziemniaczanej i tortowej ile przyjmie aż uzyska konsystencję lekko gęstszą niż śmietana. 

Warzywa obieramy i kroimy, tak samo kiełbasę. 

Nastawiamy 2 garnki z osoloną wodą i rozgrzewamy olej na patelni. 

Na patelni smażymy cebulkę z kiełbasą jak zrobią się skwarki dokładamy paprykę, fasolkę przykrywamy i dusimy parę minut. (do miękkości fasoli)

Jak woda zawrze do jednego garnka wrzucamy brukselkę i pokrojoną w plastry marchew gotujemy ok 8 min od ponownego zawrzenia wody. (aż marchew i brukselka się ugotują)


Do drugiego garnka wrzucamy na wodę kluski. Nabieramy łyżką i wkładamy do wody (można dolać trochę oleju do wody). Wyciągamy jak wypłyną.


Łączymy w jednym chłopskim garnku: kluski skwarki i warzywa z patelni a na to gotowaną marchew z brukselką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!