rekl

poniedziałek, 25 listopada 2013

Szybka szarlotka

Poniższą szarlotkę mogę opisać w trzech słowach: proste, smaczne i tanie. Jeżeli to Cię nie przekonuje spróbuj i oceń po zjedzeniu ;) ostrzegam tylko że ciasto znika w zastraszającym tempie!
Szybka szarlotka - prosty przepis ze zdjęciami. Czytaj więcej!

Szybka szarlotka z mandarynką

Szybka szarlotka






Składniki:
4 jajka
3/4 szkl mąki tortowej
2 łyż stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyż stołowe masła lub margaryny
1/2 szkl cukru
2 łyż proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
szczypta soli

5 jabłek 
3 mandarynki
tłuszcz do formy i bułka tarta



Jabłka obieramy i kroimy w kostkę mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.


Oddzielamy białka od żółtek. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do schłodzenia. 

Ubijamy białka je z szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier a potem żółtka po kolei. Dodajemy kilka kropel olejku i suche składniki z miski - po łyżce - na mniejszych obrotach. Na końcu dolewamy 2 łyż roztopionej ale zimnej margaryny. Ubijamy jeszcze minutę.


Mieszamy z owocami. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni na rumiano.


Przepis ten bierze udział w akcjach: