rekl

środa, 4 grudnia 2013

Jak u babci - drożdżówka z jabłkiem i goździkami

Drożdżówka mojej babci nie ma sobie równych ;) jeżeli i Wy uważacie tak samo myśląc o kuchni swoich babć to nadeszła pora by odświeżyć nieco pyszności tamtych czasów.
Prosta drożdżówka z jabłkiem to smak przed świątecznych przygotowań. Wkracza na stół przed miodownikami, piernikiem i keksami ;) zawsze pyszna i koniecznie z kruszonką ;))




Drożdżówka z owocami


Drożdżówka z jabłkiem

 





Składniki:
200g mąki
2 łyż stołowe cukru
1 łyż soli
1/2 szkl mleka
15 g drożdży świeżych
50 g masła

2 jabłka
goździki (1/2 łyż)

Kruszonka:
2 łyż masła
2-2,5 łyż stołowych cukru pudru
4 łyż stołowe mąki

Mieszamy w misce (wysokiej) wszystkie składniki suche tj: mąkę, sól, cukier i 1/2 łyż zmielonych goździków. Masło topimy i lekko studzimy. Mleko delikatnie ogrzewamy (na ledwo letnie) i rozpuszczamy w nim drożdże. 
Następnie do miski wbijamy jajko, rozczyn mleka i drożdży. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (ja najpierw łącze łyżką a potem na stolnicy zarabiam całą zawartość miski). W misce odstawiamy do wyrośnięcia gotowe ciasto (takie które ma formę kulki i łatwo odchodzi od ręki) - obsypujemy szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - aż podwoi objętość (około 40 min).

Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki.

Następnie z masła, cukru i mąki zagniatamy w palcach kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na wielkość swojej keksówki. Pierwszą wykładamy na dno pokryte papierem do pieczenia, dajemy połowę pokrojonych jabłek. Przykrywamy drugą częścią ciasta na to druga część jabłek i kruszonka.
Pieczemy około 30 min w temp 180 stopni. ( moja się piekła 33 min w zwykłej blaszanej keksówce dł. 20 cm )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.