rekl

niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche miodowe ciasteczka przełożone jabłkiem

Ciasteczka pyszne w swej prostocie i wykonaniu :) idealne do podjadania z koleżankami, pyszne na świąteczne lenistwo. Nie są kaloryczne, a dość długo można je przechowywać! Nie zmarnujmy jedzenia w święta i odżywiajmy się rozsądnie - co za dużo to nie zdrowo!









Składniki:
1/2 kg mąki (tortowa/ krupczatka)
4/5 kostki margaryny Mlecznej / Palma
1/3 szkl cukru
1 łyż stołowa miodu
1 jajko
1 łyż proszku do pieczenia
2 łyż cukru wanilinowego

2 jabłka
cynamon
opcjonalnie: cukier puder do posypania

Zimną margarynę siekamy z mąką (można też zmrozić margarynę i zetrzeć na tarce do mąki), cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Jak kawałki margaryny będą już drobne dodajemy miód i jajko. Zagniatamy dokładnie składniki, aż ciasto przestanie odchodzić od ręki ok 10 min.
***nie należy podsypywać mąką, dodawać jajka lub miodu - pod wpływem ugniatania masło się rozpuści i ciasto będzie zwarte.



Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki w woreczku foliowym na 30 min.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w plastry oraz przygotowujemy szklankę i ulubioną foremkę (u mnie choinka).




Ciasto odkrawamy, rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy spód (szklanką) i górę ciastka (foremką). Każde ciastko przekładamy jabłkiem posypanym cynamonem. Układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w temp 180 stopni przez 25 - 30 min - zależy od piekarnika.

Ciasteczka jak przestygną można posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcjach: