Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem... Aż ślinka cieknie! Jak ją przygotować? Nic prostszego!
Najlepsza karpatka
Karpatka |
Składniki:
Ciasto:
1 szkl mąki tortowej
1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 łyż proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
Masa:
1 l mleka
1 szkl cukru
1 szkl mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny
Ciasto: Wodę zagotowujemy w rondlu o grubym dnie z margaryną i szczyptą soli. Jak się rozpuści wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy masę. Gotujemy aż zacznie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Ściągamy z ognia i studzimy.
Po ostudzeniu do masy wbijamy po kolei jajka i ubijamy mikserem. Płynne ciasto dzielimy na 2 części i każdą osobno wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy każdy placek po 20 min w temp 200 stopni. Nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie!!
Masa: Zagotowujemy litr mleka z rozbełtanymi żółtkami i cukrem. Jak się rozpuści dosypujemy mąkę i trzepaczką rozbijamy ewentualne grudki. Ściągamy jak masa będzie mieć konsystencje gęstego budyniu i zabulgota dwa razy.
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia w zimne miejsce.
Margarynę rozcieramy w misce mikserem dodając po łyżce zimnej masy budyniowej - aż do końca budyniu.
Ciasto przekładamy masą i odstawiamy na całą noc do lodówki (lub niecierpliwi na chociaż 2 godziny).
Smacznego łasuchowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.