rekl

piątek, 27 grudnia 2013

Świąteczna Karpatka

Świąteczne łasuchowanie w pełni! Choć już po świętach możemy jeszcze pozwolić sobie na świąteczne pyszności z kremem takie jak Karpatka.
Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem... Aż ślinka cieknie! Jak ją przygotować? Nic prostszego! 
  
Najlepsza karpatka

Karpatka






Składniki:

Ciasto:
1 szkl mąki tortowej
1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 łyż proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli

Masa:

1 l mleka
1 szkl cukru
1 szkl mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny




Ciasto: Wodę zagotowujemy w rondlu o grubym dnie z margaryną i szczyptą soli. Jak się rozpuści wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy masę. Gotujemy aż zacznie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Ściągamy z ognia i studzimy. 



Po ostudzeniu do masy wbijamy po kolei jajka i ubijamy mikserem. Płynne ciasto dzielimy na 2 części i każdą osobno wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy każdy placek po 20 min w temp 200 stopni. Nie otwieramy piekarnika bo ciasto opadnie!!

Masa: Zagotowujemy litr mleka z rozbełtanymi żółtkami i cukrem. Jak się rozpuści dosypujemy mąkę i trzepaczką rozbijamy ewentualne grudki. Ściągamy jak masa będzie mieć konsystencje gęstego budyniu i zabulgota dwa razy. 


Odstawiamy do całkowitego przestudzenia w zimne miejsce. 
Margarynę rozcieramy w misce mikserem dodając po łyżce zimnej masy budyniowej - aż do końca budyniu.



Ciasto przekładamy masą i odstawiamy na całą noc do lodówki (lub niecierpliwi na chociaż 2 godziny). 



Smacznego łasuchowania!