Dziś chciałabym zaprezentować moje ciasteczka z nadzieniem czekoladowo - ananasowym ;) bardzo proste w wykonaniu i ładnie się prezentują :) Cały proces ich robienia jest uwieczniony na fotkach więc łatwo będzie Wam przygotować takie samodzielnie :)
Mam nadzieję że się Wam spodoba - czekam na komentarze ;)
Nadziane czekoladą
Składniki:
Ok.25 szt
200 g mąki krupczatki
1/3 kostki zimnej margaryny
1-2 żółtka jaj
Ok 2 łyż śmietany
1,5 łyż proszku do pieczenia
½ szkl cukru
½ op cukru wanilinowego
Szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady
½ puszki ananasów
Na stolnicy siekamy nożem zimną margarynę z mąką, szczyptą
soli, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Jak margaryna będzie
mieć z mąką jednolitą konsystencję (po około 5 min siekania). Wbijamy jajka i mieszamy z resztą masy,
jeżeli masa delikatnie się klei nie dokładamy śmietany i zarabiamy już rękoma
ciasto. Nie podsypujemy mąką! ( a jeżeli podczas wyrabiania klei się do rąk
zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy do lodówki ).
Odkrajamy po kawałku ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne
kształty – u mnie są to serca.
Układamy jak na zdjęciu ciasto z serca na nie czekoladę,
można z kawałkiem ananasa, przykrywamy drugim kawałkiem.
Pieczemy w 180 stopniach 25 min, serca będą rumiane a
nadzienie się roztopi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.