rekl

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Czekoladowe serca

Dziś chciałabym zaprezentować moje ciasteczka z nadzieniem czekoladowo - ananasowym ;) bardzo proste w wykonaniu i ładnie się prezentują :) Cały proces ich robienia jest uwieczniony na fotkach więc łatwo będzie Wam przygotować takie samodzielnie :)
Mam nadzieję że się Wam spodoba - czekam na komentarze ;)



Nadziane czekoladą




Składniki:
Ok.25 szt

200 g mąki krupczatki
1/3 kostki zimnej margaryny
1-2 żółtka jaj
Ok 2 łyż śmietany
1,5 łyż proszku do pieczenia
½ szkl cukru
½ op cukru wanilinowego
Szczypta soli

1 tabliczka gorzkiej czekolady
½ puszki ananasów



Na stolnicy siekamy nożem zimną margarynę z mąką, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Jak margaryna będzie mieć z mąką jednolitą konsystencję (po około 5 min siekania).  Wbijamy jajka i mieszamy z resztą masy, jeżeli masa delikatnie się klei nie dokładamy śmietany i zarabiamy już rękoma ciasto. Nie podsypujemy mąką! ( a jeżeli podczas wyrabiania klei się do rąk zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy do lodówki ).

Odkrajamy po kawałku ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty – u mnie są to serca.
Układamy jak na zdjęciu ciasto z serca na nie czekoladę, można z kawałkiem ananasa, przykrywamy drugim kawałkiem. 





Lepimy widelcem bezpośrednio na blasze z papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach 25 min, serca będą rumiane a nadzienie się roztopi.
Smacznego!






Przepis ten bierze udział w akcji: