W ogródku u mnie lato pełną parą :) a co za tym idzie masa owoców!!! W tym tygodniu dojrzały pierwsze czereśnie więc postanowiłam trochę pokombinować ;) Klasyczna "Szarlotka" nie jest zła ale wzbogacona o smak czereśni i ich słodycz podbiła moje kubki smakowe!! Poproszę lato cały rok!!
Składniki:
0,5 kg mąki krupczatki
1 jajko
1 – 1,5 szkl cukru
1 kostka margaryny z lodówki
2 łyż śmietany
1 op proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 galaretka (żółta lub czerwona)
0,7 kg jabłek
0,5 kg czereśni
Na stolnicy siekamy nożem zimną margarynę z mąką, szczyptą
soli, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Jak margaryna będzie
mieć z mąką jednolitą konsystencję (po około 5 min siekania). Wbijamy jajko i mieszamy z resztą masy,
jeżeli masa delikatnie się klei nie dokładamy śmietany i zarabiamy już rękoma
ciasto. Nie podsypujemy mąką ( a jeżeli podczas wyrabiania klei się do rąk
zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy do lodówki ).
Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach,
zasypujemy je galaretką, delikatnie mieszamy. Czereśnie drylujemy. Mieszamy je
z jabłkami.
Przygotowujemy tortownicę (moja ma 24cm), wykładamy spód papierem do pieczenia lub
smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
bez
termoobiegu.
Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy wykładamy
spód i boki formy, nakładamy jabłka i czereśnie do środka i przykrywamy płatem
drugim, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 min.
Dobrze że nie z truskawkami ;) z czeresniami to i ja sie poczęstuje :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :) już niedługo będą gofry! BEZ TRUSKAWEK :D
OdpowiedzUsuń