rekl

sobota, 27 września 2014

Roladki z indyka w bakłażanie

Delikatne mięso z indyka, dobrze dobrane przyprawy i delikatny bakłażan... I do głowy przychodzi pewna sentencja... "Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś?"

Ogólnie z daniem nie ma najmniejszych problemów, jest smaczne pyszne i z pewnością będzie pasować na niejedną okazję w miłym towarzystwie. Kolacja dla dwojga? Spróbuj i przekonaj się że to nie takie trudne. 




Roladki z indyka


Prosta kolacja dla dwojga  



Składniki:
1  pierś z indyka (do 300g)
1 dojrzały bakłażan
masło klarowane do smażenia
pomidorki cherry do ozdoby
pieprz, sól i oregano, bazylia

 
Indyka dokładnie myjemy i osuszamy, filetujemy na mniejsze plastry, które doprawiamy delikatnie  -jak kurczaka (u mnie pieprz cayenne, sól i bazylia suszona).
Bakłażana myjemy, odcinamy gałązkę i kroimy w plastry możliwie cienkie - plastyczne. Obsypujemy każdy plaster solą z obu stron ewentualnie dodajemy oregano.
Na plaster bakłażana układamy filet z indyka i lekko tłuczemy. Zwijamy roladkę, smażymy na maśle pod przykryciem, delikatnie rumieniąc. Ważne by mięso doszło też w środku! 
Podajemy gorące z odrobiną pomidorów. 

Życzę smacznego!



PS. Z podanych składników mi wyszło około 7, 8 roladek - także porcja jak dla 2 osób. Polecam!