rekl

sobota, 4 maja 2013

PIZZERINKI

Pizzerinki z muchomorkami ;)

Muchomorki odradzam amatorom grzybiarstwa ale pizzerinki polecam każdemu!! Nie ma lepszej przekąski niż domowe fast foody - gdzie sami decydujemy o ich składzie :) Wiem co jem - więc i Wy wiecie! Przepis poniżej! Zapraszam!!!




Przepis na ciasto:
0,5 kg Mąki pszennej chlebowej (650)
40 dag Drożdży
1 łyż soli i 1 cukru
2 łyż oleju
Oliwa z oliwek
woda

Dodatki:
pod przepisem (wg uznania)

¼ szklanki letniej wody rozrobić z drożdżami, do mąki dodać sól, cukier i olej. Wyrobić gładkie ciasto z drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce aż powoi swoją objętość. Ponownie zagnieść, podzielić na kawałki rozwałkować, zagiąć brzegi ciasta i ułożyć na papierze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 min.
Aby ciasto było bardziej aromatyczne można dosypać oregano do zagniatanego ciasta.

A na górę co kto lubi u mnie pizzerinki są z :
Gęstym sosem ostrym, szynką drobiową (filet gotowany), kukurydzą, papryką czerwoną, cebulką i serem żółtym ;)