rekl

sobota, 4 maja 2013

Wskazówki ad. Lody malinowe


Rady

Dla osób którym lody wychodzą za twarde albo z kryształkami przygotowałam poniżej małą wskazówkę:

Lody można zrobić bardziej śmietanowe (więcej śmietanki na taką samą ilość owoców) albo dodać syropu z tych owoców które robisz i zmniejszyć ilość jajek np 1 / 400g śmietanki - dzięki temu uzyskamy lepszy wygląd i smak bez "kryształków" (przy robieniu lodów bez maszynki)

Duże znaczenie ma też mieszanie składników jeżeli chodzi o twardość lodów. Dlatego postawiłam na maszynkę do lodów, sama widzę kiedy są najbardziej puszyste i mają odpowiednią temperaturę do zjedzenia, przetrzymane w zamrażalniku bez przykrycia też za szybko twardnieją. Więc mieszajmy je i trzymajmy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

W przepisie na lody malinowe użyłam i syropu i owoców, jednak jeśli masz większy zapas malin zrezygnuj z syropu i dołóż cukru.

Jeśli masz jakieś pytania.... Śmiało :)) Chętnie odpowiem