Składniki:
100 ml syropu malinowego
250 ml zblendowanych malin
10 łyż cukru
2 całe jajka
400 g śmietany 30 %
Szczypta soli
Ponadto:
Maszynka do lodów
lub pojemnik na żywność ok 2 l pojemności
Blendujemy maliny ( u mnie mrożone ) dolewamy syropy
malinowego i łączymy mus. Następnie dosypujemy cukier i mieszamy aż cukier
mniej więcej się rozpuści. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je razem z
szczyptą soli, jak się ubiją na sztywną pianę ucieramy razem z żółtkami,
odstawiamy na bok. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, następnie
mieszamy ją z malinowym musem i jajkami ubitymi – delikatnie łyżką. Masa ta
jest gotowa do wrzucenia do maszynki na około 40 min lub zamrażarki w szczelnie
zamkniętym pojemniku na żywność. Jeżeli mrozimy tylko pamiętajmy mieszać masę
co pół godziny tak by nie powstały nam grudki lodu.
Życzę smacznego wszystkim amatorom domowych lodów !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.