rekl

czwartek, 26 września 2013

Imprezowe przekąski - Na bogato: TORTILLA

 Moja ulubiona wersja tortilli! Chrupiące kawałki kurczaka, aromatyczny placek i dużo warzyw! 
Uwaga: przepis jest napisany na składniki na 6 osób także zaproście znajomych niech Wam pomogą i bawcie się dobrze bo gotowanie to przyjemność :D Pozdrawiam!





Domowa tortilla









Składniki:
Placki:
3 szklanki mąki
1/3 szkl oleju
Ok. 2/3 szkl ciepłej wody
Przyprawa do gyrosa
Sól do smaku

Nadzienie:
2-3 piersi z kurczaka
1 mała główka kapusty pekińskiej/ lodowej
2 papryki (żółta i czerwona)
500g pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 jajka
Mąka do panierowania
Bułka tarta do panierowania
Tłuszcz do smażenia
Curry/ Przyprawa do kurczaka
Pieprz
Sól





Z mąki oleju i wody zagniatamy ciasto jak na pierogi, będzie ono mniej klejące niż takie z jajkiem i bardzo aromatyczne po dodaniu przypraw. Przyprawy dodawane do ciasta na placki można do woli zmieniać. Ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy każdy kawałek na cienki placek i smażymy z  obu stron, na dobrej patelni bez oleju.



Pierś z kurczaka myjemy dokładnie osuszamy kroimy na paseczki i opruszamy przyprawami do smaku. Następnie panierujemy (mąka- jajko- bułka tarta) i smażymy. (panierowanie można pominąć, ja jednak lubię chrupiące kąski w tortilli).




Pomidorki koktajlowe, paprykę i sałatę myjemy osuszamy (wycinamy gniazda nasienne z papryki) i kroimy na plasterki/ paski/ kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą. Mieszamy wszystkie składniki na sałatkę.
Na upieczony placek nakładamy sos (czosnkowy, tysiąca wysp, łagodny) sałatkę i kurczaka. Zawijamy jak nam wygodnie i podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!