Nie należę do osób które marnują lub wyrzucają żywność, wręcz przeciwnie - staram się zawsze pokombinować i znaleźć zastosowanie dla każdej rzeczy ;) Ananasowe ciasto naleśnikowe jest nowym pomysłem ale wiem że zostanie wpisane na stałe do mojej diety.
Mam tylko jedną uwagę - ciasto słodkie takie jak to należy powoli smażyć ponieważ glazuruje się ;) Nie mniej jednak nie jest to minus lecz plus ;)
Składniki:
1l. mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyż cukru
2,5 szkl mąki
1/4 kostki masła
lub odrobina oleju rzepakowego
starta czekolada
puszka ananasów
2 patelnie :)
Z mleka, jajek, cukru i soli robimy ciasto na naleśniki dodając stopniowo mąkę. Specjalnym dodatkiem do naleśników będzie sok z puszki ananasów - jednak dodajemy nie więcej niż 1/3 szklanki. Dokładnie mieszamy, bądź miksujemy aż ciasto będzie miało gęstość kwaśnej śmietany.
Smażymy naleśniki na patelni z odrobiną masła z obu stron. Na drugą patelnię (lepiej użyć lepszej jakości) nakładamy ananas z puszki i smażymy je z obu stron na rumiano bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Na grillowej patelni też wyjdą świetne.
Podajemy w duecie na gorąco z dodatkiem startej czekolady bądź bitej śmietany. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.